Orpovarsan ruokinta

Sivun tulostus

Tamman varsominen ei valitettavasti aina suju kuten pitäisi. Siksi jokaisen varsottajan olisi hyvä olla perillä varsan hoidosta ja ruokinnasta tilanteessa, jossa tamma menehtyy varsomiseen ja jossa sijaisemoa ei saada välittömästi järjestymään.

Tärkeitä aikarajoja

Vastasyntyneen varsan tulisi saada riittävästi ternimaitoa pian syntymän jälkeen elintärkeiden vasta-aineiden saamiseksi. Vasta-aineet imeytyvät suolistosta parhaiten 6 tunnin kuluessa syntymästä, mutta jo 12 tunnin kuluttua imeytyminen on selvästi heikompaa. Vuorokauden kuluttua vasta-aineita ei enää suolistosta imeydy, jonka jälkeen varsan ainoa mahdollisuus saada vasta-aineita on plasman siirto (verensiirto). Esim. viisikymmenkiloinen varsa, joka ei ole saanut ternimaitoa, tarvitsee plasmaa 1-2 litraa.

Jo hyvissä ajoin ennen varsomista kannattaa selvittää, mistä hätätapauksessa on saatavilla ternimaitoa, joko tuoreena tai pakastettuna. Jos omalla tilalla varsoo useampi tamma tai varsomisia tapahtuu joka vuosi, kannattaa ternimaitoa lypsää pakastimeen talteen. Pakastettu ternimaito tulee sulattaa varovaisesti vesihauteessa.

Kuinka usein ja minkä verran varsaa tulisi ruokkia?

Varsa tarvitsee hyvää ternimaitoa vähintään 1,5 litraa elämänsä ensimmäisen kuuden tunnin aikana. Hevosen ternimaito on varsalle ehdottomasti parasta, mutta mikäli sitä ei ole saatavilla, voi varsalle antaa vuohenmaitoa tai tammanmaidon vastiketta.

Ternimaitoa voidaan antaa tuttipullolla tai nenänieluletkulla tunnin välein 250 ml kerrallaan. Jos ternimaito annetaan tuttipullolla, juotossa on syytä olla todella varovainen, sillä varsa vetää maitoa helposti ”henkeen” ja saa keuhkotulehduksen. Juotetun maidon määrästä kannattaa pitää kirjaa, sillä paperilla määrä on usein pienempi kuin juottajasta tuntuu. Muutaman vuorokauden kuluttua varsaa voi vähitellen alkaa juottaa astiasta (esim. vasikoiden juottoastia), mikäli se osaa siitä juoda.

Varsaa tulisi jatkossa juottaa noin tunnin, enintään kahden tunnin välein. Maito annetaan pieninä annoksina ensimmäisellä viikolla 150–250 ml kerrallaan. Annosta lisätään ja kertoja harvennetaan varsan kasvaessa. Varsan lähestyessä kahden kuukauden ikää, voidaan juottokertoja vähentää vähitellen neljään kertaan vuorokaudessa. On muistettava, että normaalisti varsat juovat 2-3 kertaa tunnissa keskimäärin 2-3 dl tammanmaitoa/juontikerta.

Sopiva juottomäärä on 10–15 % varsan painosta per vuorokausi ensimmäisenä elinvuorokautena, ja sitä seuraavina viikkoina noin 18–22 % varsan painosta. Esim. lämminverivarsalle tarvitaan ensimmäisenä päivänä 5 litraa maidonvastiketta. Varsan ei tulisi kuitenkaan kuluttaa maidonvastiketta yli 25 % painostaan. Jos varsalle tulee vastikkeesta ripuli, ja jos muita oireita ei ilmaannu, niin maitoa tulee laimentaa ohjetta enemmän ja tarjota useammin pieniä annoksia. Varsalla tulee aina olla saatavissa myös raikasta juomavettä.  

Mikäli sijaisemoa ei saada järjestymään, voi varsalle alkaa vähitellen syöttää myös kiinteää ravintoa noin kahden viikon iässä. Sopivia rehuja ovat hyvälaatuinen lehtevä heinä ja varsapelletit (pehmennettyinä). Vasta kolmen kuukauden iästä eteenpäin kiinteät rehut voivat korvata suuremman osan maitoannoksesta.   

Muuta muistettavaa

Orpovarsan hoidossa tulisi konsultoida asiaan perehtynyttä eläinlääkäriä. Esimerkiksi vasta-aineiden riittävä saanti on aina syytä varmistaa vasta-ainetestillä, jota kannattaa tiedustella eläinlääkäreiltä tai eläinlaboratorioilta.

Nopealla toiminnalla, kärsivällisyydellä, asialle omistautumisella ja sopivalla korvikeruokinnalla orpovarsalla on hyvät mahdollisuudet selvitä hyvin ja kasvaa normaalisti. Lisäksi orpovarsan hoidossa kannattaa muistaa, että varsa kaipaa hevos- tai muun sopivan eläinystävän kaveriksi.

Tärkeitä yhteystietoja:

Keinoemoa voi kysyä Hevosenomistajien keinoemovälityksestä/ Heli Lepo puh. 050 3097 555

Yliopiston eläinsairaalan veripankista voi ostaa hevosen plasmaa hevos-veripankki(at)helsinki.fi, puh. (09) 191 57408, 050 415 4430 (varmimmin arkisin klo 8-16). Plasma-annos säilyy pakastimessa 2 vuotta.

Myös Movet Oy:n hevosten plasmapankki on avattu Kuopiossa, info@movet.fi, puh. 050 5020770

Tammanmaidon vastiketta myyvät hevosklinikat ja rehukauppiaat (mm. Equilac, Equimilk, Krafft Milk, Black Horse Instant Milk).

Keinoemo-opas /Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty