Ruokintasuunnittelu ja -käytännöt

Sivun tulostus

Hevosten ruokinnan suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä ruokinnan onnistuminen vaikuttaa suuresti hevosten terveyteen ja hyvinvointiin (ja sitä kautta mm. eläinlääkärikustannuksiin), kasvuun, tamman tiinehtyvyyteen, urheiluhevosen suorituskykyyn sekä harrastehevosten käyttöikään. Ruokinnan huolellisella suunnittelulla voidaan lisäksi välttyä turhilta rehuhankinnoilta ja kustannuksilta, sekä vähentää turhan tallityön määrää.

Rehumarkkinoille ilmestyy jatkuvasti uusia, erilaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitettuja väki- ja lisärehuja. Perusrehujen laadun vaihdellessa on yhä vaikeampi tietää, mitkä rehut olisivat ravintoainepitoisuudeltaan hevoselle sopivia, ja täydentävät parhaiten ruokinnassa käytettäviä karkearehuja. Ruokinnan suunnitteluun kehitetyt ruokintaohjelmat laskevat yhteen hevoselle päivittäin syötettävistä rehuista kertyvien ravintoaineiden määrän ja vertaavat niitä ruokintasuositusten mukaisiin normiarvoihin. Ruokintaohjelmat helpottavat siten sopivan rehuannoksen muodostamista ja rehujen valintaa. Hevostietokeskuksen Hopti-ruokintalaskurin saa käyttöönsä tilaamalla lukuaikaa Hevostietokeskuksen verkkokaupasta.

Tästä osiosta löytyy yleisiä ohjeita hevosen ruokinnan suunnittelusta, hevosen painon ja lihavuuskunnon sekä työn vaativuustason määrityksestä. Tarkempia ohjeita ruokinnan tasapainotuksesta ruokintaohjelman avulla on luettavissa Hopti-oppaassa, jonka kaikki Hopti-ruokintalaskurin käyttäjät saavat maksutta käyttöönsä.

Ruokintasuunnittelu

Ruokintakäytännöt

Muuta hyödyllistä:

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty.