Loistartuntojen ennaltaehkäisy

Sivun tulostus

Laidun- ja tarhahygienialla on oleellinen merkitys sisäloistartuntojen torjunnassa. Tarhat siivotaan lannasta kerran viikossa. Erityisesti alue, jossa hevoset syövät pidetään puhtaana ulosteista. Lantoja pyritään keräämään myös laitumelta 1-2 viikon välein. Lantakasoja ei levitetä laitumelle ja jos hevosen lantaa käytetään laitumen lannoitteena tulee sen olla hyvin kompostoitunutta. Laitumia kierrätetään mahdollisuuksien mukaan eri eläinlajien välillä tai laidunta pidetään välillä levossa. Laitumia uudistetaan riittävän usein. Laidunnustiheys pidetään mahdollisimman väljänä ja varsat pyritään sijoittamaan kaikkein puhtaimmille laitumille.

Karsinat puhdistetaan lannasta päivittäin. Koko talli (myös pihatto) pestään ja desinfioidaan kerran vuodessa.

Varsomiskarsinat pestään ja desinfioidaan mieluiten kuumalla höyryllä sekä kuivatetaan huolellisesti muutama viikko ennen varsomista suolinkaisten munien tuhoamiseksi.  

Pesu- ja desinfiointi pvm sekä käytetty desinfiointiaine/-tapa kirjataan ylös.

Kuva: Varsapihatoissa loistartuntapaine on erityisen suuri, joten niiden ulkotarhojen siivous riittävän usein on tärkeää.

 Lue lisää: Sukkulamadot hevosympäristössä

Tämä Tietoportin osio on toteutettu Hevostietokeskuksen Hevosten terveydenhuollon kehittämishankkeen yhteydessä (teksti ELL Katja Hautala).

© Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien kopiointi ja julkaisu ilman Hevostietokeskuksen kirjallista lupaa on kielletty.