Alkusyksy on hevosten ruokintasuunnittelun aikaa 09.08.2017

Sivun tulostus

Kesän 2017 rehunteko lähestyy loppuaan ja uuden satokauden karkearehut otetaan vähitellen käyttöön hevosten ruokinnassa. Korjuusäät ovat vaihdelleet kesän aikana paikkakuntakohtaisesti ja loppukesää kohti jopa hieman vaikeutuneet runsaiden sateiden vuoksi. 

Rehun korjuuajankohta on suurin kuivaheinän ja säilöheinän ravintoarvoon vaikuttava tekijä. Mitä myöhäisemmässä kasvuvaiheessa rehu on tehty, sitä huonommin se sulaa hevosen ruuansulatuskanavassa. Paksukortinen, huonosti sulava rehu on epäsopivaa ravintoa erityisesti kasvaville varsoille sekä iäkkäille hevosille. Myöhään korjattu rehu sisältää myös vähemmän elintärkeitä ravintoaineita, kuten esim. valkuaista. Valkuaispuutteen merkkejä ovat hevosen laihtuminen, lihasmassan menetys sekä kavioiden ja karvapeitteen kunnon heikentyminen. Varsoilla myös kasvu voi hidastua.

Rehun ravintoainesisältö saadaan selville rehuanalyysin avulla. Esimerkiksi sulavan raakavalkuaisen pitoisuuden tulee olla karkearehussa vähintään 65 g/kg ka, jotta se riittää tyydyttämään kohtalaista työtä tekevän hevosen valkuaistarpeen karkearehun optimaalisella saantitasolla (1,5 kg ka/100 elop. kg). Runsaammin valkuaista tarvitsevilla hevosilla pitoisuuden tulisi olla vielä tätä korkeampi. Jos näin ei ole, voidaan saantia lisätä ruokinnassa valkuaistäydennysrehujen avulla.

Kun rehuanalyysitulokset ovat saapuneet, hevosen muu ruokinta voidaan suunnitella Hevostietokeskuksen Hopti-ruokintaohjelman avulla täydentämään karkearehua juuri puuttuvien ravintoaineiden osalta. Samalla säästetään ruokintakustannuksissa, kun täydennysrehuja ei tarvitse valita ja syöttää summanmutikassa.

Hevostietokeskuksen ylläpitämä Hopti –ruokintaohjelma sisältää jo yli 1000 kotoista ja kaupallista rehua, ja sen rehulistoja ylläpidetään jatkuvasti. Netissä toimivan ruokintalaskurin saa tilattua käyttöönsä halutun pituiseksi ajaksi Hevostietokeskuksen verkkokaupasta. Muistathan myös, että Hopti-ruokintalaskurin saa myös tänä kesänä tilattua edullisesti Seinäjoen elintarvike- ja ympäristölaboratorio SeiLab Oy:n kautta rehuanalyysitilauksen yhteydessä.

Lisätietoa aiheesta:

Hopti-ruokintalaskurin tilaus Hevostietokeskuksen verkkokaupasta: http://www.hevostietokeskus.fi/webshop/product_catalog.php?c=3

Hopti-ruokintalaskurin tilaus SeiLab Oy:n kautta rehuanalyysitilauksen yhteydessä: http://www.seilab.fi/tutkimukset/.rehututkimukset.html/47965.pdf