Onko jäätynyt laidunruoho hevoselle terveysriski?

Sivun tulostus

Kysymys

Miten syksy vaikuttaa laidunrehuun? Voivatko hevoset laiduntaa syksyllä turvallisesti, vai liittyykö siihen jotain terveysriskejä?

Vastaus

Syksyn yöpakkasten saapuessa tulee hevosten pidossa laitumella ja ruohopohjaisissa tarhoissa noudattaa varovaisuutta. Erityisesti lihavien ja muiden korkean kaviokuumeriskin omaavien hevosten sekä siihen jo sairastuneiden hevosten pitämistä tällaisissa tarhoissa on syytä välttää.     

Nurmikasvit muodostavat sokereita yhteyttämisen seurauksena erityisen runsaasti aurinkoisina päivinä. Normaalisti kasvit kuluttavat päivällä muodostamiaan sokereita yön aikana, jolloin niiden pitoisuus alenee. Yölämpötilan laskiessa alle 5 asteeseen nurmien kasvu hidastuu, eivätkä ne enää kuluta sokereita samaan tapaan. Tästä johtuen nurmen sokeripitoisuus voi olla aamulla edelleen korkea. Jos aurinkoisten päivien ja kylmien öiden säätyyppi jatkuu pitkään, voi sokeripitoisuus kohota syksyllä hyvin korkeaksi.

Hyvin sokeripitoisen ruohon laiduntaminen aiheuttaa hevosilla verensokerin nousun, jolloin myös insuliinin eritys lisääntyy. Lihavilla hevosilla ja poneilla veren insuliinipitoisuus voi olla jo valmiiksi korkealla, mikä lisää niiden kaviokuumeriskiä. Nurmesta saatava korkea sokerimäärä lisää insuliinin tuotantoa entisestään, mikä voi lopulta toimia kaviokuumeen laukaisevana tekijänä. Tästä johtuen hevosten kaviokuumeriski on normaalia suurempi syksyllä ja keväällä, eli aikoina, jolloin nurmen sokeripitoisuus on tyypillisesti korkea.      

Talveen valmistautuvat nurmikasvit varastoivat sokereita fruktaanin muodossa, jonka sulavuus on muita sokereita heikompi. Fruktaania kertyy erityisesti alle 5 cm:n pituiseen nurmeen sekä kasvin korsiosiin. Ravinnon sokeri/fruktaanipitoisuuden ollessa korkea, voi osa siitä kulkeutua sulamatta hevosen umpi- ja paksusuoleen, jossa suolistomikrobit pilkkovat ne. Samalla muodostuu suoliston pH:ta alentavaa maitohappoa. Happamuuden lisääntyessä suoliston normaali pieneliöstö alkaa tuhoutua ja happamuutta paremmin sietävät pieneliöt lisääntyä. Näistä mikrobeista osa tuottaa mm. kaviokuumetta aiheuttavia myrkkyjä. Happamoituminen aiheuttaa myös suoliston toimintahäiriöitä ja vaurioittaa suolen seinämää. Korkean sokerimäärän lisäksi myös syysnurmessa oleva home voi aiheuttaa hevoselle suoliston toimintahäiriöitä, kuten ähkyä ja ripulia. 

jaatynytSyyslaiduntamiseen liittyy siis riskejä kaikilla hevosryhmillä, mutta erityisesti aineenvaihduntasairauksista, kuten metabolisesta oireyhtymästä/kaviokuumeesta kärsivillä tai niiden riskiryhmään kuuluvilla hevosilla.

Aamulla jäässä oleva nurmi on merkki siitä, että yö on ollut kylmä ja nurmen sokeripitoisuus voi olla hyvin korkea. 

 

 

 

Materiaalit on tuotettu Tallit mobiiliaikaan -hankkeessa. 

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty. 

Sivu lisätty 28.1.2016