Valkuaisen puutos ja liikasaanti

Sivun tulostus

Yleisin syy hevosten valkuaispuutteeseen on ruokinnassa käytettävän karkearehun alhainen valkuaispitoisuus, joka johtaa helposti valkuaispuutteeseen etenkin siitostammoilla, varsoilla ja raskasta työtä tekevillä hevosilla. Jos hevonen saa rehuistaan liian vähän valkuaista, se laihtuu, menettää lihasmassaa ja mm. kavioiden ja karvapeitteen kunto ja laatu heikkenevät.

Valkuaisen puute näkyy lihasköyhyytenä erityisesti urheiluhevosilla ja iäkkäillä hevosilla. Valkuaisen ja erityisesti lysiinin puute rajoittaa myös varsojen kasvua, siitostammoilla voi puolestaan tiineys keskeytyä ja maidontuotanto vähentyä. Muita merkkejä liian vähäisestä valkuaisen saannista ovat ruokahalun ja suorituskyvyn heikkeneminen sekä kavioiden hidastunut kasvu.

Rehun liika valkuainen ei yleensä ole hevoselle suuri ongelma, jos ylimääräinen valkuainen tulee karkearehusta. Liiallinen valkuainen hajotetaan elimistössä ja sen seurauksena muodostuu virtsan mukana poistuvaa ureaa, mikä lisää hevosen virtsaamista ja vedentarvetta sekä elektrolyyttien poistumista elimistöstä. Saman saa aikaiseksi myös heikkolaatuisen valkuaisen syöttö hevosen hankkiutuessa eroon välttämättömien aminohappojen puutteen vuoksi hyödyntämättä jäävästä valkuaisesta. Liika valkuainen voi lisäksi häiritä elimistön happo-emästasapainon säätelyä urheiluhevosilla. Pitkällä aikavälillä valkuaisen ja energian yliruokinta voi johtaa myös hevosen lihomiseen. 

Kuva: Valkuaispuutoksesta on haittaa erityisesti siitostammoille ja kasvaville varsoille.

Tietosivu on tuotettu Tallitoimijan verkkoluennot -hankkeessa.  

   

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty. 

7.4.2017