Energian liikasaanti ja puutos

Sivun tulostus

Sopimaton energiansaanti havaitaan hevosen lihomisena tai laihtumisena. Lihavuuskunto kuvastaakin parhaiten hevosen energiansaannin sopivuutta ruokinnasta, joten sen säännöllinen tarkkailu on tärkeää.

Jos hevonen saa ruokinnasta liikaa energiaa, se lihoo aivan kuten me ihmisetkin, jos saamme liikaa kaloreita kulutukseen nähden. Liika energia voi näkyä myös joillain hevosilla ylivireytenä, mutta toisaalta hevosten energisyyttä ei saa lisättyä pelkällä ruokinnalla, vaan siihen vaikuttavat myös hevosen temperamentti sekä kuntotaso. 

Energiayliruokintaa on syytä välttää, sillä lihavuus rasittaa luustoa, niveliä ja jänteitä, vaikeuttaa lämmönsäätelyä ja altistaa aineenvaihduntasairauksille, kuten esim. metaboliselle oireyhtymälle ja kaviokuumeelle. Liiallinen energia lisää myös kasvuhäiriöiden riskiä varsoilla sekä nostaa turhaan ruokintakustannuksia. Yleisimpiä syitä hevosen lihomiselle ovat liian vahva ruokinta suhteessa tehdyn työn intensiteettiin sekä hyvin sulavat rehut ja hevosen hyvä rehunkäyttökyky. Myös vahvalla laitumella useimmat hevoset lihovat. 

Liian vähäinen energiansaanti puolestaan hidastaa varsojen kasvua, heikentää tammojen tiinehtymistä ja vähentää maidontuotantoa. Urheiluhevosilla puolestaan suorituskyky heikkenee, myöskään harrastehevoset eivät jaksa työskennellä kunnolla. Yleisimpiä syitä hevosen laihuuteen ovat karkearehujen niukka annostelu ja heikko laatu, väkirehujen liian vähäinen käyttö sekä runsas loistartunta ja suoliston toimintahäiriöt.

Lisätietoa:

Tietosivu on tuotettu Tallitoimijan verkkoluennot -hankkeessa.  

   

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty. 

10.4.2017