Veden tarve

Sivun tulostus

Vesi on hevoselle kaikista tärkein ravintoaine. Riittävä vedensaanti on tärkeää nestetasapainon säätelyn ja ruuansulatuselimistön normaalin toiminnan sekä suorituskyvyn kannalta. Hevoset sietävät täydellistä veden puutetta huonosti. 

Hevoset tarvitsevat vettä useita kymmeniä litroja vuorokaudessa. Lumi ei riitä missään tapauksessa korvaamaan sulaa juomavettä, sillä lumen vesiarvo (= lumessa oleva veden määrä pinta-alayksikköä kohden) on alhainen. Hevosen tulisi siis syödä lunta huomattavan suuria määriä, jotta sen vedentarve siitä tyydyttyisi.

Hevoset juovat yleensä syömisen jälkeen. Määrällisesti eniten vettä hevoset kuluttavat suurimpien karkearehuannosten syönnin päälle, eli yleensä illalla ja yöllä. Lisäksi hevoset juovat monesti pidempien lepojaksojen jälkeen.   

Kaksi kolmannesta kehon vedestä sijaitsee solujen sisällä ja loput solujen ulkopuolella muodostaen veriplasman, soluvälinesteen, imunesteen ja ruoansulatuskanavan nesteen. Täysikasvuisella hevosella kehon vesipitoisuus on 62–68 %. Varsoilla osuus on vielä suhteellisesti suurempi, minkä vuoksi varsat ovat erityisen alttiita nestehukan seurauksille.

Lue tarkemmin aiheesta:

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.