Kantasoluhoitoa hevosen jännevammoihin

Sivun tulostus

Uusien englantilaisten tutkimustulosten mukaan kantasoluhoidolla jännevaurioista kärsivät kilpahevoset paranisivat nopeammin kuin perinteisellä levolla ja asteittaisella harjoittelulla. Myös uudelleen vammautuminen vähenisi.

Jännevauriot muodostavat noin kolmasosan kilpahevosten vammoista ja aiheuttavat joskus pitkiä kilpailutaukoja. Noin kolme vuotta sitten Englannissa kehitetyssä uudessa menetelmässä (Royal Veterinary College, North Mymms, Hertfordshire ja lontoolainen VetCell -yritys), käytetään hevosen omasta rintalastasta eristettyjä luuytimen kantasoluja, joita kasvatetaan ensin laboratorio-olosuhteissa. Solut ruiskutetaan vahingoittuneelle alueelle, jossa ne hakeutuvat vamman tyypillisesti aiheuttamiin ”halkeamiin” ja aloittavat kudoksen uudelleen muodostamisen. 

Toistaiseksi menetelmällä on Englannissa käsitelty 82 kilpahevosta, joista 80 % on palannut kilparadoille, perinteisten hoitojen jälkeen palaamisprosentti on ollut vain n. 30 %. Paraneminen on ollut nopeampaa kestäen n. 12 kuukautta tavallisesti kuluvan 18 kuukauden sijaan, ja hevosen palattua takaisin kilpailemaan uudelleenvammautumisten määrä on ollut vain noin puolet siitä mitä perinteisesti hoidettujen hevosten keskuudessa. Hoidossa on tällä hetkellä 130 hevosta lisää.

Tutkijoiden mielestä tulokset ovat rohkaisevia, ja niitä on esitelty myös USA:ssa. Jatkokokeiden toivotaan vahvistavan kantasoluhoidon toimivuuden. Myös monet kilpahevosten omistajat ovat olleet vakuuttuneita hoidon merkityksestä.

USA:lainen VetStem-yritys on kehittänyt vastaavanlaisen hoitomenetelmän, jossa kantasolut eristetään rasvakudoksesta. Myös siellä hevosilla on saavutettu merkittäviä tuloksia. Tutkijat toivovatkin, että kantasoluterapian menestyksellinen käyttö hevosilla vauhdittaisi myös samanlaisten tekniikoiden hyödyntämistä ihmisten hoidossa.

Referaatin NewScientist (4 March 2006) -lehdessä julkaistusta uutisesta laatinut Arja Lehmuskero

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty