Varsan vieroitusstressin vähentäminen

Sivun tulostus

Varsan vieroitusstressin vähentämiseen on löydetty itävaltalaistutkimuksessa uusi keino, josta vaikuttaisi todella olevan apua. Tutkimuksen mukaan tutun aikuisen tamman seura vieroituksen aikaan vähentää huomattavasti vieroituksen stressaavuutta. Tamman ei tarvitse olla varsalle sukua, tärkeintä on, että tamma on varsalle tuttu jo pidemmältä ajalta. Eli on ollut esimerkiksi samassa tarhassa tamman ja varsan kanssa varsan syntymästä saakka. Seuralaistammalla ei tule olla omaa varsaa, jotta sen seurasta on varsalle apua.

Tutkimuksessa eri tavalla vieroitetut varsat osoittivat kaikki stressin merkkejä vieroituksen aikaan. Varsat laihtuivat, niiden kasvu ja kehitys hidastui, stressihormonien pitoisuudet ja sydämen syke nousivat, lisäksi varsat käyttäytyivät rauhattomasti. Tutun tammakaverin seurassa vieroitetuilla varsoilla stressireaktiot olivat kuitenkin lievemmät ja kestivät lyhyemmän aikaa kuin äkillisesti tai vaiheittain emästään vieroitetuilla varsoilla. Nämä varsat palautuivat vieroituksesta ja jatkoivat normaalia kasvurytmiään kahden viikon sisällä, kun taas ilman tuttua seuralaistammaa vieroitetuilla varsoilla palautuminen kesti jopa kuukauden.

Tutkimushanketta vetäneen professori Christine Aurichin mukaan stressaava vieroitustapahtuma siis lisää huomattavasti aikaa, joka varsalta kuluu vieroituksesta toipumiseen ja normaalin kasvurytmin jatkamiseen. Sekä varsojen kasvun että hyvinvoinnin vuoksi vieroitusstressin vähentämiskeinoja kannattaa hyödyntää.

Tutkimusartikkelin "Behavioral and physiological responses of young horses to different weaning protocols: A pilot study" tiivistelmä luettavissa PubMedissa

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.