Syökö hevosesi puun kuorta?

Sivun tulostus

Kuten useimmat tallin pitäjät ovat huomanneet, hevoset syövät mielellään puuta. Erityisesti haavan, pihlajan ja raidan kuori maittaa hevosille, koivun kuori sen sijaan maistuu niille huonommin. Puun kuori sisältää vaihtelevia määriä fenoleja, tanniineja (parkkihappoa) ja terpeenejä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka paljon hevoset puuta syövät. Fenoliyhdisteet ja tanniini toimivat luonnollisina torjunta-aineina kasveissa niitä syöviä eläimiä vastaan, ja niiden määrä voi lisääntyä kasveissa, jotka joutuvat syönnin kohteiksi. Edellä mainitut ainesosat saattavat olla jopa myrkyllisiä. Jos hevonen syö fenoleja sisältävää puunkuorta, voi sen virtsa värjäytyä punaiseksi.

Hevoset syövät puuta mieluiten talviaikaan. Syynä voi olla tekemisen puute talviaikana tai muutos puunkuoren kemiallisessa koostumuksessa. Toisaalta, puunkuoret kuuluvat talviaikana luonnonvaraisten hevosten normaaliin ruokavalioon. Monesti hevosten jyrsimään elävään puuhun iskee bakteeri- tai sienitartunta, jolloin puu saattaa kuolla pystyyn.

Puun kuoren ravintoarvo on alhainen ja se vaihtelee hieman puulajeittain. Haavan kuoren ravintoarvo on korkein. Sen raakarasvapitoisuus on n. 11 %, ja kalsiumia se sisältää 6 g/kg. Lisäksi haavan kuoren Ca/P-suhde on noin 20. Pihlajan kuoressa kalsiumpitoisuus on vielä korkeampi, n. 9 g/kg. Puunkuorien ravitsemuksellisesta arvosta hevoselle ei ole olemassa kuitenkaan tietoa.

Lähteet: Foderbladet Häst, 2006. Biologian sanakirja.

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty