Tamman lihavuuskunto vaikuttaa varsan sukupuoleen

Sivun tulostus

Vaikuttaako tamman lihavuuskunto tiinehtymishetkellä varsan sukupuoleen?

Uudessa-Seelannissa villihevosilla tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että tamman laihtuminen tai lihominen tiinehtymishetkellä voi vaikuttaa tulevan varsan sukupuoleen. Tutkijat seurasivat noin 400 tamman lihavuuskuntoa säännöllisesti. Tutkimuksessa analysoitiin tamman lihavuuskunnon ja varsan sukupuolen välistä yhteyttä, ja tulokset olivat huomiota herättävät: vain 3 % tammoista, jotka laihtuivat tiinehtymisvaiheessa, saivat orivarsan. Vastaavasti 80 % tammoista, jotka lihoivat tiinehtymisen aikaan, saivat orivarsan.

Tutkijoiden mukaan glukoosi, joka on elimistön tärkeimpiä energianlähteitä, saattaa vaikuttaa asiaan. Koeputkessa nautojen alkioilla tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että naaraspuoliset alkiot kuolevat helpommin glukoosipitoisissa kasvuolosuhteissa ja selviävät vastaavasti paremmin vähäglukoosisissa olosuhteissa. 

Tällä ominaisuudella voisi olla merkitystä hevospopulaatioiden selviytymiseen. Silloin kun ravintoa on runsaasti saatavilla, on orivarsalla hyvät mahdollisuudet kehittyä vahvaksi ja hyväkuntoiseksi yksilöksi, jolloin siitä voi tulla lauman johtaja. Tällöin se pääsee lisääntymään runsaasti ja jatkamaan siten sukuaan.

Kun taas ravintoa on niukasti saatavilla, on hyvin epätodennäköistä, että tamman orivarsasta kehittyisi niin vahva yksilö että siitä tulisi lauman johtajaori. Tällöin on todennäköisesti evoluution kannalta kannattavampaa tehdä tammavarsa,  sillä tammavarsa jatkaa sukua varmemmin kuin orivarsa jolla ei ole mahdollisuutta päästä lauman johtajaksi.

Lähde: Equus, August 2007.

 ©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.