Säilöheinä ja -rehu hevosen ruokinnassa

Sivun tulostus

Vaikka kuiva heinä on yleisin hevosten ruokinnassa käytetty karkearehu, on säilöheinän ja säilörehun käyttö ruokinnassa yleistynyt. Kyselytutkimusten mukaan Ruotsissa noin 40 % ratsuista ja 63 % ravihevosista ruokitaan joko säilörehulla tai säilöheinällä. Siitä ei kuitenkaan ole olemassa tietoa, aiheuttaako säilörehun tai säilöheinän käyttö eroja hevosten suorituskykyyn tai käyttäytymiseen.    

Säilöheinä eroaa säilörehusta siten, että sen kuiva-ainepitoisuus on korkeampi ja säilöheinässä ei tapahdu juurikaan maitohappokäymistä. Säilörehussa on korkeampi vesi- ja maitohappopitoisuus ja vähemmän sokeria, sillä bakteerit kuluttavat osan sokerista maitohappokäymisen aikana. Säilörehun pH on myös säilöheinää alhaisempi. Hevosen ruoansulatuskanava sisältää maitohappoa hyödyntäviä sekä sitä tuottavia bakteereja. Kun hevonen syö, lisääntyy bakteerifermentaatio ja mahalaukun maitohappopitoisuus. Kun mahalaukun sisältö siirtyy ohutsuoleen, hyödyntävät hevoset maitohappoa energianlähteenään.

Ruotsin maatalousyliopisto SLU:n tutkijat selvittivät säilöheinän ja säilörehun käytön vaikutuksia urheiluhevosilla. Tutkimukseen osallistui kuusi kilpailu-kuntoista ravihevosta, joille syötettiin vuorotellen säilöheinää (ka 68 %, maitohappopitoisuus 0,2 %, pH 5,8, energia-arvo 11,4 MJ/kg ka) ja säilörehua (ka 41 %, maitohappopitoisuus 3 %, pH 4,8, energia-arvo 11,3 MJ/kg ka), kumpaakin 17 vuorokauden ajan. Ruokintajakson lopussa hevosilla ajettiin intervalliharjoituksia radalla. Harjoituksen jälkeen hevosilta otettiin verinäyte, lisäksi ajajat arvioivat hevosten temperamenttia harjoituksen aikana.   

Säilöheinää ja säilörehua syövien hevosten hengitystiheydessä, sydämen sykkeessä ja veren pH:ssa ei ollut eroa. Myöskään hevosten temperamentissa harjoituksen aikana ei ollut eroa. Hevosten lihavuuskunto pysyi  myös normaalina tutkimuksen aikana, vaikka hevoset saivat 80 % päivittäisestä energiansaannistaan karkearehuista.

Lähde: Foderbladet Häst 6/07.

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.