Hiekan poistaminen suolistosta -mikä avuksi?

Sivun tulostus

Öljyn antaminen nenämahaletkun kautta on tunnettu keino hiekan poistamisessa hevosen ruoansulatuselimistöstä, mutta tätäkin paremmat tulokset on saatu itävaltalaisessa tutkimuksessa, jossa öljyhoitoon yhdistettiin psylliumin antaminen. Siementen kuorista tehty luonnon laksatiivi psyllium geeliytyy kostuessaan, mikä edistää hiekan poistumista hevosen suolistosta.

Aiemmissa tutkimuksissa on testattu mineraaliöljyä ja psylliumia erikseen, mutta ei yhdistettynä. Tässä tutkimuksessa 12 hevoselle syötettiin päivittäin 1 kilo hiekkaa sekoitettuna kiloon apetta viiden päivän ajan. Seuraavien viiden päivän aikana kukin hevonen sai kaksi litraa mineraaliöljyä nenämahaletkulla. Kuusi hevosta sai tämän lisäksi lisäravintoa, joka sisälsi puoli kiloa psylliumia. 10 tutkimuspäivän jälkeen koe toistettiin, mutta niille hevosille, jotka saivat ensimmäisellä kerralla vain öljyä, annettiin nyt myös psylliumia, kun taas muut hevoset saivat vain öljyä letkun avulla. Kaikki lanta kerättiin, ja sen hiekkapitoisuus analysoitiin.

Tutkimuksen mukaan hevosilla, jotka saivat sekä mineraaliöljyä että psylliumia, hiekka poistui suolistosta kaksi kertaa nopeammin kuin niillä, joita hoidettiin vain öljyllä. Yhdistelmäkäsittelyllä noin 51 % hiekasta poistui lannan mukana, pelkällä öljyllä lannasta löytyi vain 26 %.

Alkuperäinen tutkimus on julkaistu lehdessä Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, February 2008.

Lähde: Equus, May 2008

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.