Vieras talliympäristö heikentää unen laatua

Sivun tulostus

Yleisen olettamuksen mukaan hevoset eivät kykene nukkumaan seisaaltaan sikeästi.  Californian yliopistossa tehty tutkimus kuitenkin kyseenalaistaa tämän vanhan olettamuksen, ja valottaa lisäksi kuinka vieras talliympäristö vaikuttaa hevosen unen laatuun.

Tutkijat tekivät viidelle hevoselle yöaikaan elektroenkefalografiamittauksia (EEG), joiden avulla voidaan tunnistaa unen eri vaiheita. EEG-mittausten tietoja verrattiin videonauhoilta saatuihin havaintoihin hevosten käyttäytymisestä.

Hevosten havaittiin nukkuvan seisaaltaan hidasaaltounta, jonka aikana niiden verenpaine laskee ja sydämen syke hidastuu, myös aivojen aktiivisuus vähenee. Samanaikaisesti lihasjännitys säilyy.  Hidasaaltounessa hevoset ovat hyvin syvässä unessa ja herääminen tästä vaiheesta on hidasta. Tämä kumoaa käsityksen siitä, että hevoset vain torkkuisivat levätessään seisaaltaan.

Vilkeunivaiheessa (REM-uni) hevosten aivojen aktiivisuus, ruumiinlämpötila ja aineenvaihdunta ovat samaa tasoa kuin hereillä ollessa, mutta lihakset ovat puolestaan täysin rentoutuneet. Tästä johtuen hevosten on oltava makuullaan, jotta ne voivat saavuttaa REM-univaiheen. Tutkimuksessa hevoset tiedostivat lähestyvän REM-univaiheen, sillä ne heräsivät hidasaaltounesta käydäkseen makuulleen. Hevoset vajosivat välittömästi REM-uneen käytyään makuulleen.

Vieras talliympäristö vaikutti tutkimuksessa hevosten unen laatuun. Osa hevosista ei käynyt ollenkaan makuulle vieraassa tallissa nukkuakseen REM-unta, mutta yksi hevosista kykeni saavuttamaan REM-univaiheen jopa seisaaltaan. Hevonen kuitenkin heräsi säpsähtäen REM-unesta aina kun sen turpa kosketti maata lihaksiston rentoutumisen myötä. Hevoset eivät siten varsinaisesti kykene nukkumaan REM-unta seisaaltaan pitkiä aikoja.

Viikon kuluttua vieraassa tallissa pidettyjen hevosten todettiin kärsivän univajeesta ja ne alkoivat vajota tahtomattaan REM-uneen. Tutkijat totesivat että univaje vaikuttaa hevosten terveyteen ja suorituskykyyn siinä missä esimerkiksi ruokinnan puutteet. Mahdollisuus päästä lepäämään makuultaan on siten välttämätöntä hevosen hyvinvoinnin kannalta.

Lähde: Equus, October 2008.

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.