Kinnerpatti ja sen hoito

Sivun tulostus

Kysymys 

Hevosellani, 7 v. lv-tamma, on juuri todettu kinnerpatti vasemmassa takajalassa. Mitä kinnerpatti tarkoittaa ja onko hevosen raviura mielestäsi ohi? Hevonen vetää (jäykkä) pattijalkaa treenilenkin alussa, mutta muuttuu normaaliksi lenkin jatkuessa. Lautanen on hieman laskeutunut, voiko jalassa pitää pientä painoa, että lautanen nousisi vai rasittaako kinnertä yhä enemmän? Miten kinnertä kannattaisi hoitaa jatkossa? Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Patti on pienten kintereen sisäpuolen nivelten nivelrikko. Sen syynä on usein luuston hauraus, pihtikinttuinen jalka-asento, ylipaino tai tapaturmat. Koska hevosella on patti vain toisessa jalassa, se viittaisi tapaturmaperäiseen syyhyn. Oireet ovat tyypillisiä patin oireita. Suurin osa pateista paranee itsestään muutamassa kuukaudessa. Jalkaan saattaa jäädä vähän alkujäykkyyttä, mutta kivut häviävät nivelrakojen luuduttua kiinni. Moni hevonen on tehnyt pitkän raviuran patista huolimatta. Treenaisin hevosta säännöllisesti kipujen sallimissa rajoissa. Kun kivut alkavat helpottaa, voi vauhtiakin lisätä. Varoisin kuitenkin ajamasta jäisillä, kovilla keleillä hokkikengällä, sillä siitä jalat saattavat ärtyä hyvin pahasti. Kengittäisin takajalat pystyksi ja lyhyeksi, painavaa kenkää en laittaisi. Kintereen sisäpuolta voisi hoitaa linimentillä, lämpösavella, Tensolvetilla tai vast. (molempia jalkoja)

Kysymys

Kysyisin neuvoasi kinnerpatin piikitykseen (DMSO). Eläinlääkärini ehdotti 8-vuotiaalle suomenhevoselleni ko. toimenpidettä (kaksi alinta nivelrakoa luutuneet tapaturman seurauksena, käyttää jalkaa vähemmän kuin toista). Mitä mieltä sinä olet kinnerpatin piikityksestä, saako hevonen siitä apua ja kuinka pitkäaikaista? Olen kuullut, että piikitys voisi jopa pahentaa kinnertä, millaisia kokemuksia sinulla on vastaavasta tilanteesta? Kiitos vastauksesta.

Vastaus

Pattinivelten nivelrikko johtaa yleensä täydelliseen luutumiseen , jolloin jalka saattaa jäädä hieman alkujäykäksi, mutta periaatteessa se on kivuton ja liikkuu normaalisti lämmettyään. Luutuminen kestää yleensä 3-6 kk, mutta voi kestää pitempäänkin. Kintereen piikityksellä voidaan kipua saada vähenemään. DMSOn pistämisestä olen kuullut huonoista tuloksista, erikoisesti kintereestä. Parhaan tuloksen olen saanut kortisonilla.