Hiekan ja mullan syönti

Sivun tulostus

Kysymys

Voiko hiekkapohjaisessa tarhassa syöttää hevoselle turvallisesti heinää? Miten suuri hiekkaähkyn riski on? Hevoset ulkoilevat hyvällä säällä koko päivän, joten ruokkiminen ulos on pakollista. Kyseessä suomenhevonen, jolla ei erityistä taipumusta ähkyyn.

Vastaus

Heinän syöttämistä hiekan päältä tulisi välttää, sillä ähkyn vaara on kaikilla hevosilla olemassa, jos ne kauan sitä tekevät. Hevosissa on myös yksilöllistä eroa; toiset voivat jopa syödä hiekkaa ajoittain. Heinä olisi hyvä syöttää jonkinlaisesta ruokintatelineestä ja alla oleva maa olisi hyvä saada hiekattomaksi, koska heinää aina kuitenkin tippuu maahan. Hiekkaähky on yleensä krooninen sairaus, jonka oireet pahenevat vähitellen. Suolenseinämä vaurioituu vähitellen, joudutaan kalliisiin hoitoihin, ja tulos on kuitenkin hyvin epävarma.

Kysymys

Pidän hevosiani tarhassa, jossa ei ole enää paljon syömistä. Tulisiko tarha-aikaa rajoittaa, jotteivät hevoset kalutessaan syö liikaa multaa?

Vastaus

Jos hevonen syö paljon multaa, se voi aiheuttaa vakavan suoliston bakteeritasapainon häiriön tai jopa ähkyn. Kuolleessa laidunheinässä on runsaasti homeita tai klostridibakteereita, jotka voivat päästä ylikasvuun hevosen paksussa suolessa, joka näkyy ripulina, ruoansulatushäiriöinä, laihtumisena ja ihomuutoksina. Auttaisiko, jos hevoselle antaisi kuivaa heinää tarhaan?

Kysymys

Hevoset syövät maata nyt, kun lumet lähtevät. Miksi ne tekevät sitä? Kuinka voin kontrolloida sitä niin, etteivät saa sitä liiaksi suolistoonsa? Meillä yksi hevonen sairastui kerran hiekkaähkyyn syötyään hiekkaa ja maata ilmeisesti fosforin puutteeseen. Pääseekö se eroon pahasta tavastaan? Olen kuullut, että jos oppivat hiekan syönnin niin ne eivät lopeta sitä. Huolestuttaa se, että jos niistä kaikista tulee hiekansyöjiä...

Vastaus

On aika tavallista, että hevoset syövät multaa tähän aikaan vuodesta. Se johtunee talven aikana syntyneestä kivennäis- ja hivenaineiden puutteesta, mutta joillakin hevosilla pitkä sisäruokintakausi voi myös aiheuttaa suolistoon katarria, jonka oireita mullan syöminen voi helpottaa.

Yleensä mullan syönti vähenee, kun hevonen alkaa saamaan tuoretta heinää. Kontrollointi lienee aika vaikeata, mutta mullansyönti ei sinällään ole kovin vaarallista, mitä taas hiekan syönti saattaa olla. Heinän syöttämistä kannattaa pyrkiä välttämään hiekkatarhassa, sillä hiekkaa kasaantuu hevosen paksuunsuoleen vähitellen pitkän ajan kuluessa, ja lopulta tilanne johtaa ähkyyn. Jollakin hevosella voi olla pakonomainen tarve hiekan syömiseen ja tällaisen hevosen kohdalla ei taida olla muuta keinoa, kuin välttää hiekkatarhoja. Tällaisiä hevosia ei ole kuitenkaan kovin monia, enkä usko että hevoset oppisivat toisiltaan hiekan syömistä.