Poskionteloiden tulehdus

Sivun tulostus

Kysymys 

Olisin tiedustellut hevosten poskiontelotulehduksista. Miten vaikeita ne on saada paranemaan ja mikä sen aiheuttaa? Minulla on hevonen, jota on jo lääkitty kahden kuurin verran ja vieläkin on sairaana.

Vastaus

Hevosen poskionteloiden (ja otsaontelon) tulehdus syntyy tavallisimmin bakteerien aiheuttamana virushengitystietautien jälkitautina. Bakteeri on tavallisesti streptokokki, johon penisilliini tehoaa yleensä. Ylähampaiden juuret ulottuvat poskionteloiden sisään, ja märkivä hammas tai avoin hammaskanava voi myös aiheuttaa tulehduksen. Vanhoilla hevosilla pitää muistaa myös kasvaimen mahdollisuus, mikä on kyllä melko harvinainen. Hoito aloitetaan yleensä penisilliinillä, suurella annoksella, pitkällä kuurilla 2 - 4 viikkoa. Suurin osa paranee sillä.

Parantumattomissa tapauksissa joudutaan turvautumaan leikkaukseen, jossa tulehtuneen ontelon alaosaan tehdään reikä, josta onteloa voidaan huuhdella päivittäin kunnes oireet loppuvat. Reiästä pääsevä ilma nopeuttaa myös tulehduksen parantumista. Leikkaus ei ole kovin iso juttu, mutta kyllä se suht. kokeneen kirurgin vaatii. Paranemisennuste on kuitenkin melkolailla hyvä, kasvaintapauksissa on usein vaikeuksia. Hammasvika on tietysti hoidettava ensin, jos sellainen todetaan, niissä ennuste on erittäin hyvä.

Suurin ongelma näissä on yleensä diagnoosiin pääseminen, varsinkin aiheuttajasta. Rtg-kuvat, joissakin tapauksissa myös ultraäänikuvat, ovat tarpeen, myös huolellinen paikallinen tutkimus on tärkeä.