Silmäoireet ja hengitystieallergiat

Sivun tulostus

Kysymys

Hevosellani on viime  ja tänä vuonna ilmennyt lähes samaan vuodenaikaan erikoinen sairaus. Viime vuonna ainoat näkyvät oireet oli silmistä vuotava kirkas neste, valonarkuus, silmien kiinnipitäminen/siristäminen (näytti siltä, että silmät on kipeät) ja lopulta silmien kutina ja hankaaminen. Tänä vuonna silmien oireet on muuten samat kuin edellisenä vuotena, mutta kutina ja hankaaminen on onnistuttu pitämään poissa. Lisäksi tänä vuonna hevonen meni muutenkin huonompaan kuntoon (todella väsynyt ja viime päivinä hiukan pumppaava hengitys). Verikoe näyttäisi siltä, että kyseessä on virus. Molempina vuosina tauti on ollut pitkäkestoinen ja sitkeä.

Hevonen on kevyttä kouluratsun työtä tekevä harrasteratsu, joka on olosuhteiden vuoksi (maneesi on vasta tulossa) ollut tämän ja edellisen talven lähes täydessä levossa (ulkoilee isossa tarhassa pitkiä päiviä 1 kaverin kanssa). Kyseessä on 13-vuotias suomenhevosruuna, joka on jo usean vuoden ajan rokotettu säännöllisesti vuoden alussa. Hevonen on asunut nykyisessä tallissa vuoden ja olosuhteet on todella hyvät kaikin puolin. Tallissa on mm. automaattisesti säätyvä ilmastointi.

Hevonen on eläinlääkärin hoidossa (eläinlääkäri on käynyt useamman kerran ja esim. silmät on tarkistettu useasti), mutta haluaisin vielä lisää näkemyksiä. Onko asiaa mielestäsi syytä selvittää tarkemmin (esim. mikä virus kyseessä, voiko ennalta ehkäistä, esim. rokottaa useammin) tai pitäisikö silmät tutkia tarkemmin esim. klinikalla? Viime vuonna sairaus kesti maaliskuun alusta toukokuun puoliväliin. Tänä vuonna alkoi jo tammikuun puolivälissä noilla silmäoireilla ja jatkuu edelleen. Viime vuonna oireet loppuivat, kun sai kipulääkkeitä, pistettiin penisiliiniä ja laitettiin silmätippoja. Tänä vuonna ei ole näyttänyt siltä, että varsin tarvitsisi penisiliiniä, mutta on saanut kortisonia, silmätippoja (joissa antibioottia ja kortisonia) ja nyt aloitettiin oriprim-kuuri. Kumpanakin vuotena tallissa on ollut joku hevonen sairaana (kuume) ennen kuin oman hevoseni oireet alkavat, mutta omallani ei ole kuumetta missään vaiheessa. Tällä hetkellä tallissa muut ovat terveitä. Viime vuonna parannuttuaan hevonen on ollut täysin terve ja vielä vuoden vaihteessa tehdyssä kontrollissakin silmät oli ok. Allergioitakin on epäilty ennen kuin nuo virukseen viittaavat oireet alkoivat, joten kaikki kuivikevaihtoehdot on kokeiltu, eikä niillä ole vaikutusta. Lähinnä häiritsee se, että kun hevonen on kipeän näköinen, eikö sitä tosiaan voi enempää auttaa? Mikään lääke kun ei oikein kunnolla auta kuin tilapäisesti/ehkä vähän oireita lieventämään. Sillä tavoin hevonen on kuitenkin virkeä, että seuraa kiinnostuneena ympäristön tapahtumia ja syö edelleen hyvin. Ei myöskään makaa päiväsaikaan.

Vastaus

Mielestäni hevosen oireet viittaavat hengitystieallergiaan, jonka oireet yleensä ilmenevät sisäruokintakaudella, ne pahenevat pikkuhiljaa ja voivat pahimmillaan johtaa puhkuriin, jonka ensimmäinen oire on raskas hengitys ja väsyneisyys. Allergiassa limakalvot ärsyyntyvät, samoin myös silmän limakalvot. Silmäoireet viittaavat myös kyynelkanavan tukkeutumiseen, jolloin kyyneleet eivät pääse normaalireittiä kyynelkanavaan, vaan ne vuotavat ulos silmästä. Siis: suosittelisin käymään hevosen kanssa klinikalla, jossa tähystetään hevosen hengitystiet, onko sillä paljon limaa henkitorvessa, ja jos on, niin siihen on olemassa hyvät lääkkeet. Samalla olisi syytä huuhdella hevosen kyynelkanavat, joka yleensä auttaa tälläisissa tapauksissa. Silmiä voi joutua hoitamaan jatkoon vielä kortisonitipoilla. Penisilliinistä ja sulfasta tuskin on apua.