Polvikanavan ahtautuma ja jänispatit

Sivun tulostus

Kysymys

Käytin vuoden vaihteessa kolmevuotiaaksi kääntynyttä lv-tammaani klinikalla vajaa viikko sitten, hevosen omituisen juoksutyylin vuoksi. Puolitoistavuotiaana näyttelyissä ko hevosen liikkeet olivat suorat sekä käynnissä, että ravissa. Yliastunta oli hyvä. Viimeisen vuoden aikana tämä linjatyylin juoksija on alkanut viedä yhä enemmän oikeata takajalkaansa etusten väliin. Vasemmalla takajalallaan hevonen levittää hieman kovassa vauhdissa. Huomasin myös, että vtj:n liike käynnissä oli selvästi lyhyempi, kuin otj:n.

Klinikalla teimme ensin taivutuskokeet, jossa etujalkojen kummatkin polvet reagoivat melko voimakkaasti ja vasen etuvuohinen eniten (hevonen könkkäsi pari askelta kolmijalkaisena). Takajalat eivät reagoineet taivutuksiin. Röntgenkuvat olivat kaikista nivelistä siistit/priimat (takavuohisista ei otettu) ja kasvurajat olivat kiinni. Vtj:n kintereestä löytyi kuitenkin jänispatti. Molemmat kintereet poltettiin. Etujalkojen koukistajajänteet olivat ulkoisesti koko pituudeltaan paksuuntuneet, etenkin oikeassa jalassa. Niissä ei kuitenkaan ollut nestettä.

Siis: vtj: jänispatti, oej: erityisen paksu koukistaja, vej: hieman paksu koukistaja. Hevosen rakenteesta vielä sen verran, että kysessä on isokokoinen hevonen jolla on kiverät kintereet. Oikea etujalka on lievästi vasikkapolvinen ja siinä on myös pystympi vuohinen, kuin vasemmassa etujalassa. Tämän huomaa oikeastaan vasta hevosen kävellessä.

Kysymys kuuluu:

Miksi nivelet reagoivat niin voimakkaasti taivutukseen, vaikka röntgenkuvat olivat kunnossa? Voiko näin nuorella hevosella olla nivelrikkoa tms. nivelvaurioita, jos koukistajat ovat olleet rasittuneet pitemmän aikaa. Jos lieviä vaurioita olisikin nivelissä, paranevatko ne ja miten niitä tulisi hoitaa? Miten tällaiset vauriot ja koukistajajänteiden rasitusvamma tulisi ottaa valmennuksessa huomioon? Tulisiko pystyvuohisempi oej kengittää korkeampaan kulmaan kuin vej? Miten tällainen eriparikengitys mahdollisesti vaikuttaa hevosen etupään liikkeiden symmetrisyyteen? Voiko tämän ikäinen hevonen vielä oppia juoksemaan oikealla tyylillä, jos sen vaivat helpottavat.

Vastaus

Hevosen jänispatit selittävät takajalkojen liikevirheet ja osittain myös etujalkojen taivutusreaktiot. Jos etujänteet olisivat rasittuneet, niin niissä olisi lämpöä ja arkuutta, ja ne kyllä reagoisivat ajoonkin selvästi. Niiden oireet viittaavat enemmän polvikanavan ahtautumaan (tai polvikanavan rustopiikkiin). Tässä vaiheessa olevalla hevosella polvikanavien ahtauma ei vielä aiheuta ontumista, mutta tilanne pahenee, mitä enemmän hevosta treenataan.

Mielestäni jänteiden paksuuntumisen syy olisi tärkeätä selvittää mahdollisimman pian; sillä jos polvikanavat jouduttaisiin leikkaamaan, niin ennuste on olennaisesti parempi, jos leikkaus tehdään ennenkuin jännekanavaan on tullut vaurioita.

Etujalat kengittäisin samanlaisiksi, ellei rtg-kuvista näy alanivelissä sen estäviä asentomuutoksia. Myös esim. polvikanavan ahtautuma saattaa aiheuttaa pystyn vuohisen. Tämänikäinen hevonen pystyy vielä kehittymään normaaliin suuntaan. Etujänteet huolestuttavat minua eniten.