Hinkukurkku

Sivun tulostus

Kysymys

Hei, olisin halunnut vähän tietoa sairaudesta / viasta, jota kutsutaan hinkukurkuksi. Eläinlääkäri totesi, että hevoseni vasen äänihuuli on halvaantunut. Lausunnossa luki, että vamma on melko selkeä.

Ruuna DWB on 13.v. (ollut minulla vasta ½ v.) Olen yrittänyt etsiä tietoa tuosta sairaudesta, mutta sitä ei tunnu oikein löytyvän, eli kun kyseessä on ratsu, jolla olisi tarkoitus valmentautua ja kisata koulua (VaB), niin minkälaisia rajoitteita tämä sairaus aiheuttaa valmentautumiseen ja yleensä käyttöön? Mitä riskejä sairaudesta olisi syytä tiedostaa?

Normaalisti ratsastaessa hevosen kurkusta kuuluu kuivahko ” hinkuva” ääni, välillä enemmän välillä taas vaimeampi, mutta se on jaksanut liikkua melko hyvin. Nyt kun mietin, niin pitkät kootut laukkajaksot, kyllä väsyttävät sitä. Ääni muuttui aika pahaksi, kun tallissamme jyllää virus, kävimmekin tähystyksessä, mutta keuhkoissa ei ollut muutoksia, oikeastaan ei limaa, vaan harmahtavaa enemmän nestemäistä ainetta n. 20-30 ml. limakalvot vai turvoksissa, joka ilmeisesti aiheutti vaikeutuneen hengityksen. Hevonen asuu tallissa, jossa ilmanlaatu voisi varmasti olla parempi, eli ilma on ajoittain melko kosteaa ja kylmempänä vuodenaikana ilmanvaihto on vähäinen (ei koneellista eikä riittäviä aukkoja luonnolliselle ilmankierrolle). Hevoseni tarhailee 4 h päivässä, syö esikuivattua heinää ja Havensin kauratonta täysrehua, joka saattaa vähän pölistä. Olisiko syytä vaihtaa myslityyppiseen rehuun tuon pölyn takia?

Eli onko hevonen tuomittu pullapolleksi, vai onko tällaisella mahdollisesti järkeä yrittää valmentautua, ilman että aiheutan sille vakavaa keuhkovammaa? Onko tämä perinnöllinen vika eli ollut varsasta asti vai tuleeko nämä yleensä traumasta?

Vastaus

Hinkukurkku (hemiplegia) aiheutuu vasemman äänihuulen hermon halvaantumisesta, jolloin äänihuuli ei pysty vetäytymään sivuun kovemmassa rasituksessa ja siitä aiheutuu tyypillinen vinkuva ääni; sitä voimakkaampi mitä pidempi ja kovempi rasitus on. Yleisin syntymekanismi on valtimosykkeen aiheuttama hermovaurio, yleensä usean vuoden treenauksen ja kilpailemisen jälkeen; perintötekijöillä on kuitenkin selvä osuus asiaan. Vamma voi kuitenkin syntyä myös traumojen seurauksena, esimerkkeinä kaatuminen selälleen tai potkuvammat.

Kokemukseni mukaan tällaista hevosta voi rasittaa sellaiselle tasolle, että se ei vielä väsy. Väsyminen aiheutuu hapen puutteesta keuhkoissa ja jos hevonen väsyy jatkuvasti, saattaa sen keuhkoihinkin tulla vaurioita, mutta suurimmat ongelmat aiheuttaa yleensä se, että hevonen alkaa pelätä ja jännittää rasitustilanteita. On selvää, että pölyjä ja huonoa ilmanvaihtoa olisi syytä välttää, kun hengitysteissä on jo valmiiksi tällainen vika.

Voit kuitenkin aika huoleti valmentautua ja kilpailla sellaisella tasolla, jolla hevonen ei väsy.