Iho-oireet

Sivun tulostus

Kysymys

Ponini (7-vuotias, eikä ole aiemmin sairastanut) on lihava ja sille on tullut pyöreitä paukamia runkoon. Onneksi ei tällä kertaa satulan kohdalle. Voiko tämä johtua liian voimakkaasta laitumesta?

Vastaus

Ponin oireet viittaavat ruoansulatuskanavaan. Energiaa se on saanut liikaa joka tapauksessa, jos se on lihonut. Syksyllä laidunheinän koostumus myös muuttuu epäterveellisempään suuntaan ja siinä voi olla runsaasti hometta, mitkä saattavat aiheuttaa iho-oireita. Eräät kivennäiset voivat myös aiheuttaa näitä. Siis: ei enää laitumelle, hyvää kuivaa heinää, väkirehut ja kivennäiset pois pariksi viikoksi.

Kysymys

10-vuotiaalle hevoselleni on tullut pahkuroita koko vartaloon ja kaulalle, minkä lisäksi sen päästä, erityisesti poskista, tulee läpi kudosnestettä luultavasti ihottuman seurauksena. Aikaisempia iho-ongelmia ei ole ollut. Mistä asia johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Vastaus

Oireet viittaavat selvästi ruoansulatuskanavan ongelmiin. Kyseessä voi olla liian voimakas väkirehuruokinta, annettu väkirehu ei sovi tälle hevoselle, pilaantuneet rehut (esim. laidunheinässä voi olla jo virheellinen koostumus tai siinä voi olla paljon hometta ja bakteereita), tai myös jotkut kivennäiset saattavat antaa tällaisia oireita. Hoitaisin ihottumakohtia pesulla ja rasvauksella, lannan bakteeri- ja homepitoisuudet olisi viisasta tutkia, keventäisin joka tapauksessa ruokintaa ja jättäisin kivennäiset pois pariksi viikoksi.