Sykemittarin käyttö

Sivun tulostus

Kysymys

Hankin aika hintavan sykemittarin enkä saa sitä toimimaan kunnolla. Missä vika?

Vastaus

Onnittelut hyvästä hankinnasta! Ihan ensimmäiseksi tarkista elektrodit. Onko sinulla sellainen ravihevosilla usein käytetty joustava sykevyö vai sellaiset ratsuille paremmin sopivat luottokortin kokoiset lätkäelektrodit? Molempien mittareiden kiinnittämiseen löytyy oheiset neuvontavideot.

Kiinnitysmahdollisuuksia on useampia, mutta käyttökelpoisin on molempien elektrodien kiinnittäminen hevosen vasemmalle kyljelle. Ihan ensimmäiseksi tarkista, että sinulla on (+)-elektrodi ylhäällä ja (-) – elektrodi alhaalla. Jos näin on, niin huolehdi seuraavaksi siitä, että hevosen karva on ihoon asti märkä. Talvella paksun talvikarvan kasvattavalla hevosella voi joutua ajelemaan osan karvoista kokonaan pois elektrodien kohdalta, jotta yhteys on riittävä. Tähän on olemassa myös erilaisia geelejä, mutta ihan tavallinen suolavesi sopii erinomaisesti. Suolavesi johtaa paremmin sähköä kuin puhdas vesi, mutta kontaktiongelma poistuu hevosen alkaessa hiota. Jos sykemittari ei toimi vieläkään, tarkista että mahavyö on riittävän tiukalla. Ravihevosilla on tarkistettava myös se ja etteivät kärryt vedä siloja niin paljon taaksepäin, että elektrodi irtoaa ihon pinnasta. Joustava sykevyö pysyy yleensä ravihevosilla hyvin paikoillaan. Jos sinulla on lätkäelektrodit, on ongelma usein se, etteivät ne pysy paikallaan hevosen liikkuessa, kannattaa elektrodi kiinnittää silapatjaan. Satulan alla sitä pitää paikallaan satulan ja ratsastajan paino. Satulahuopaan voi myös tehdä viillon, josta elektrodin saa pujotettua etupuolelta huovan alle. Näin mittarin johtoja ei tarvitse kierrättää satulahuovan ympäri.

Jos mittarin näyttämissä lukemissa ei ole mitään järkeä, kannattaa elektrodien jälkeen tarkistaa mahdollinen virhelähde. Suuret sähkölinjat ja jotkut elektroniset laitteet (esim. matkapuhelimet kenttää hakiessaan tai soidessaan) aiheuttavat usein häiriöitä sykemittarin toimintaan. Tämä on tietysti erittäin harmillista jos hiittisuorasi sattuu olemaan juuri sähkölinjan alla.

Nyt sykemittarisi pitäisi toimia. Varmista kuitenkin käyttöohjeesta, että käynnistät vastaanottimen oikein ja ettei se ole liian kaukana lähettimestä. Onnea harjoitteluun!

Lisätietoa:

Päivitetty 14.1.2016