Karkearehutyypit

Sivun tulostus

Karkearehuihin lasketaan laidunruoho, kuiva heinä, esikuivattu säilörehu, säilöheinäolki sekä heinäpelletit, -hakkeet ja -jauhot. Näiden kuiva-ainepitoisuudet eroavat toisistaan huomattavasti, mikä on huomioitava hevosta ruokittaessa.

 KARKEAREHU

MÄÄRITELMÄ 

 Tuore ruoho

Laitumen, heinän ja säilörehun raaka-aine 

 Säilörehu

Kuiva-ainepitoisuus 25-45 % 

 Säilöheinä

Kuiva-ainepitoisuus 45-85 %, pitkälle esikuivattua 

 Kuiva heinä Kuiva-ainepitoisuus yli 85 % 

Kuiva-aineen osuuksia eri karkearehutyypeissä:

Kunkin rehutyypin sopiva käyttömäärä määritetään kuiva-aineen perusteella. Kuiva-ainepitoisuuden tietäminen on siten edellytys onnistuneelle ruokinnalle! Suositeltava karkearehun määrä vuorokaudessa on noin 1,5 kg karkearehun kuiva-ainetta/hevosen 100 elopainokiloa. Ehdoton minimi on 1 kg ka/100 elopainokiloa, maksimisuositus 2 kg ka/100 elopainokiloa. Riittämätön karkearehujen saanti aiheuttaa mm. paksusuolen happamoitumista, ähkyä, mahan haavaumia, puun puremista ja stereotyyppistä käyttäytymistä. Siksi niiden riittävä saanti on keskeisessä asemassa ruokintaperäisten sairauksien ja käyttäytymishäiriöiden ennaltaehkäisyssä.

Esim. 500 kg hevosen optimisaantimäärät ovat (1,5 kg kuiva-ainetta/100 elop. kg optimisuositustasolla):

  • Laidunruohoa (ka 15 %) 50 kg/vrk
  • Esikuivattua säilörehua (ka 40 %) 19 kg/vrk
  • Säilöheinää (ka 60 %) 12,5 kg
  • Kuivaa heinää (ka 83 %) 9 kg

Mikäli esim. kuiva heinä vaihdetaan säilöheinään eikä rehuannoksen kokoa suurenneta, vähenee hevosen karkearehuista saama ravintoainemäärä huomattavasti, koska säilöheinäkilossa on enemmän vettä kuin kuivaheinäkilossa. Jos verrataan esim. säilöheinää (ka 50 %) ja kuivaa heinää (ka 83 %), 2 kg heinää(ka 83 %) vastaa kilomäärältään: x kg * 0,50 = 2 kg * 0,83 ↔ x = (2*0,83)/0,5 = 3,3 kg säilöheinää. Näin voidaan laskea minkä tahansa rehun tai ravintoainemäärän vastaavuudet.    

Lisätietoa:

Karkearehun kuiva-ainepitoisuuden määrittäminen mikroaaltouunin avulla 

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty.