Vehnänlese

Sivun tulostus

Myllyteollisuuden sivutuotteena syntyvää vehnänlesettä käytetään ruokinnassa suoliston toimintaa edistävän ja ulostuttavan vaikutuksensa vuoksi. Siksi se on suositeltavaa etenkin hevosille, joilla on taipumusta ummetusähkyyn. Vehnänleseessä on melko paljon valkuaista, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja fosforia. Sen sijaan kalsiumin osuus on alhainen, jolloin kalsium-fosfori – suhde on 1:8. Noin 90 % fosforista on lisäksi fytiinin muodossa, joka heikentää kalsiumin ja useiden hivenaineiden imeytymistä. Vehnänlese lisääkin kasvuhäiriöiden riskiä, minkä vuoksi sitä ei suositella varsoille ja kantaville tammoille. Vehnänlesettä voidaan syöttää 200–300 g/vrk, se on turvotettava ennen käyttöä.

Vehnänalkiot ovat toinen vehnästä saatava sivutuote. Myös vehnänalkioilla on hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia, kuten korkea E-vitamiini-, energia- ja valkuaispitoisuus.

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.