Pellavansiemenet ja pellavarouhe

Sivun tulostus

Pellavansiemeniä ja pellavansiemenrouhetta käytetään hevosten ruokinnassa pääasiassa suolistoparanteena, vaikkakin ne nostavat myös ruokinnan valkuais- ja rasvapitoisuutta. Pellavansiemenet sisältävät suhteellisen huonosti sulavaa musiini - kasvilima-ainetta, jolla on suoliston limakalvoa suojaava ja suoliston liikkuvuutta lisäävä vaikutus. Se voi siten ehkäistä ummetustiloja ilman, että suoliston sisältö selkeästi löystyy. Lisäksi pellavansiemenet sisältävät runsaasti liukoisia ja liukenemattomia kuituja, jotka tasoittavat myös suoliston toimintaa ja tasaavat ruokinnan jälkeistä verensokerin nousua, sekä omega-3-rasvahappoja, jotka parantavat karvapeitteen kuntoa.

Kokonaiset pellavansiemenet täytyy keittää, jotta siementen sisältämät myrkylliset yhdisteet tuhoutuvat. Käsittelemättömät pellavansiemenet suositellaan lisättäväksi suoraan kiehuvaan veteen mieluummin kuin kylmään, joka sitten kiehahtaa. Keitettäessä musiinia, eli kasvilima-ainetta, vapautuu siemenistä aiheuttaen pellavansiemenlimalle tyypillisen hyytelömäisen rakenteen. Hyytelöityminen vaatii runsaasti vettä, mikä on huomioitava limaa valmistettaessa. Limaa valmistettaessa oikea seossuhde on 1 osa pellavarouhetta ja 5 - 10 osaa lämmintä vettä. Seoksen annetaan hautua 10 - 20 minuuttia, jonka jälkeen se sekoitetaan ja tarjotaan hevoselle esim. väkirehuannoksen yhteydessä. Pellavansiementen käyttömäärä on 50–100 g/annos.

Pellavarouhetta voidaan syöttää ilman keittämistä, mutta sekin on liotettava veteen ennen hevoselle annostelua. Vaikka pellavarouhetta ei keitetä, muodostuu siitäkin limaa. Pellavarouheen käyttömäärä on yleensä 0,1 – 0,6 kg/vrk. Suurina annoksina pellavarouheen maittavuus voi olla huono.

Poikkeuksen muodostavat paahtomenetelmällä käsitellyt pellavansiemenet (FlaxseedFields® Roast), joissa haitalliset yhdisteet tuhoutuvat paahtamisen yhteydessä. Menetelmä parantaa myös mikrobiologista laatua ja tuo pidemmän säilyvyyden. Tuotetta ei siis tarvitse keittää tai liottaa veteen ennen hevoselle syöttämistä.

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty. 

Päivitetty 6.4.2016