Lämmönsäätelyn perusteita

Sivun tulostus

Hevonen on tasalämpöinen eläin mikä tarkoittaa, että sen ruumiinlämpötila (tähän lisätietolinkki) pysyy suhteellisen vakaana ympäristön muuttuvissa olosuhteissa. Tämä perustuu siihen, että hevonen säätelee elimistön lämmöntuottoa ja -hukkaa erilaisten lämmönsäätelymekanismien avulla. 

Lue lisää hevosen ruumiinlämpötilasta

Lämmöntuotto

Lämpöä muodostuu elimistössä jatkuvasti aineenvaihdunnan sekä ruuansulatuksen yhteydessä. Lämpöä muodostuu sitä enemmän, mitä enemmän hevonen syö.

Hevoset kykenevät tuottamaan lämpöä kylmässä myös hormonitoiminnan vaikutuksesta sekä lihasvärinän avulla. Silmin havaittavaa, voimakasta lihasvärinää voidaan kuitenkin jo pitää merkkinä siitä, että hevonen palelee. Kylmyydestä johtuvaa lihasvärinää ei myöskään tule sekoittaa jännityksestä johtuvaan tärisemiseen.

Kuva: Lämpöä muodostuu runsaasti myös lihastyössä, mutta  liikkuminen  kuluttaa samalla  paljon  energiaa, joten se on epätaloudellinen lämmöntuotantotapa pitkäaikaisessa kylmäaltistuksessa.

Lämmönhukka

Hevosesta poistuu myös lämpöä jatkuvasti, mikä johtuu lämpötila- ja kosteuseroista hevosen ja ympäristön välillä. Lämmönhukka on sitä suurempaa, mitä kylmempi ilma on.

Kuva: Hevosista hukkaantuu lämpöä kylmässä jatkuvasti monella eri tavalla. Hevoset voivat kuitenkin myös  saada lämpöä ympäristöstä auringon lämpösäteilyn vaikutuksesta. Tumma hevonen hyötyy auringon lämpösäteilystä enemmän kuin vaalea.

Hevoset kestävät  kuumuutta suhteellisen hyvin.  Tietyissä olosuhteissa hevonen voi kuitenkin kokea lämpöstressiä. Suurin lämpöhalvausriski Suomen olosuhteissa liittyy hevosen kovaan rasittamiseen helteellä, varsinkin ilmankosteuden ollessa korkea.  Lämpöhalvauksen riski on olemassa myös silloin,  kun hevonen ei pääse suojaan suoralta auringonpaahteelta tai mikäli helle jatkuu pitkään. Erityisesti pikkuvarsat ovat alttiita helteen vaikutuksille, sillä niiden lämmönsäätelykyky ei ole vielä täysin kehittynyt.

Lue lisää hevosen  lämpöhalvauksesta

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien kopiointi ja  julkaiseminen ilman lupaa on kielletty.

Päivitetty 16.12.2015