Pystypuu- vai betonilattia?

Sivun tulostus

Kysymys

Olemme rakentamassa tallia ja haluaisin tietää pystypuulattiasta. Kuinka suositeltava se on (hyvät ja huonot puolet) betonilattiaan verrattuna? Kumpi tulee kustannuksiltaan edullisemmaksi, betoni vai pystypuu? Onko karsinoihin suositeltavaa tehdä eri materiaaleista pohja? Kuinka pystypuulattia tehdään? Kiitos vastauksesta.

Vastaus

Kustannustehokkaampana vaihtoehtona pidetään betonilattiaa, mutta käytännössä pystypuulattiakin soveltuu karsinan lattiaksi ja se on materiaalina myös hevosystävällinen. Käytävätiloissa pystypuulattia on äänettömämpi betoni- tai muihin pintoihin verrattuna. Mikäli käytävät halutaan tehdä "kopisemattomaksi" ja estää hevosten liukastelua, tarjoavat myös erilaiset muovimatot varteenotettavan vaihtoehdon.

Valitettavasti meillä ei ole käytännönkokemusta pystypuulattian tekemisestä, joten emme juurikaan osaa antaa rakennusneuvoja. Tietojemme mukaan pystypuulattia tehdään 15-20 cm:n mittaisista puupölkyistä/palikoista, jotka ladotaan tiiviisti vieriviereen pystypuolin. Puupölkkyjen alle tehdään tiivis sorakerros. Saumat tiivistetään esimerkiksi tervalla.