Tallin vedenkulutus

Sivun tulostus

Kysymys

Minkä verran hevostallissa kuluu vettä per hevonen?

Vastaus

Hevostallin vedenkulutus on yhteydessä toiminnan laatuun ja laajuuteen. Varmimman tiedon tallin todellisesta kulutuksesta saa yksikkökohtaisen mittarin avulla. Hevosten vedenkulutus jaetaan oheisessa arviossa kahteen osaan: käyttö juomavetenä sekä pesu- ja hoitotoimenpiteissä. Juomaveden tarve on yhteydessä hevosen kokoon, käyttöön ja sääolosuhteisiin (vrt. pieni poni n. 10 l/vrk ja imettävä tamma kesähelteillä yli 60 l/vrk). Hevosen juomavedenkulutuksen keskiarvona voidaan pitää 35 l vettä/hevonen/päivä. Tällöin keskimääräinen juomavedenkulutus hevosta kohden vuodessa olisi n. 13000 l eli 13 m3.

Hevosten pesumäärä vaihtelee tallityypin mukaan (valmennus- ja kilpatallit, ratsastuskoulut, harrastetallit ym.). Aktiivivalmennuksessa ja kilpailukäytössä olevia hevosia pestään keskimäärin n. 40 kertaa vuodessa (vedenkulutus 60 l/pesukerta, kun kesto 5 min ja veden virtaus 12 l/min). Pesun jälkeen kilpahevosten jalat yleensä viilennetään kylmällä vedellä valelemalla (vedenkulutus 180 l/viilennyskerta, kun kesto 15 min ja veden virtaus 12 l/min). Ratsastuskouluissa ja harrastetalleilla hevosia pestään harvemmin, noin kolme kertaa vuodessa.

Valmennus- ja kilpailukäytössä olevan hevosen pesu- ja hoitotoimenpiteisiin arvioidaan kuluvan n. 10000 l eli 10 m3 vettä vuodessa. Muiden hevosten kohdalla vesimäärä olisi n. 200 l/hevonen/vuosi. Arviossa ei ole huomioitu hevostallin satunnaisia vedenkulutuskohteita kuten esim. tallin pesu sekä käytävien ja ruoan kastelu, myös saniteettitilojen vedenkulutus on jätetty huomiotta.