Vieroitusstressin vähentäminen

Sivun tulostus

Vieroituksen aikana ja jälkeen tavoite on pitää tamma ja varsa mahdollisimman terveinä. Ota huomioon seuraavat asiat:

  • Vältä aiheuttamasta lisästressiä varsalle esim. rokottamalla tai antamalla loishäätölääke vieroituksen aikaan.
  • Varmista että varsa on tottunut vieroituksen aikaan ja jälkeen käytettäviin rehuihin jo ennen vieroitusta. Mikäli varsalle tarjotaan vieroituksen yhteydessä esim. pihattoon siirryttäessä aivan uusia rehuja, voi se heittäytyä syömättömäksi.
  • Tarkkaile varsaa vammojen sekä hengitys- ja ruuansulatuselimistön sairauksien varalta. Stressi heikentää varsan immuunijärjestelmää, jolloin se on alttiimpi sairastumaan. 
  • Vieroitusstressi lisää stereotyyppistä käyttäytymisen riskiä varsoilla. Erityisesti varsan runsas tallissa pitäminen, yksin pitäminen sekä elinympäristön muutos samanaikaisesti vieroituksen kanssa lisäävät stereotyyppisen käyttäytymisen riskiä. Riski vähenee, jos varsa vieroitetaan ryhmässä muiden varsojen kanssa tai sitä pidetään laitumella.
  • Stressi voi aiheuttaa myös mahan haavaumia. Huono ruokahalu, kiilloton karvapeite, hidastunut kasvu ja apaattisuus voivat olla merkkejä mahahaavasta. Varsalle voi antaa vieroituksen aikana hevosten mahahaavan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja tuotteita. Lisätietoja valmisteista ja annostuksesta kannattaa kysyä eläinlääkäriltä.

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien kopiointi ja julkaisu ilman Hevostietokeskuksen lupaa on kielletty.