Ruokinta ja pihaton tilavaatimukset

Sivun tulostus

Kysymys

Miten väkirehu- ja karkearehujen ruokinta tapahtuu pihatossa? Kuinka makuuhallissa tapahtuva ruokinta vaikuttaa tilavaatimuksiin?                 

Vastaus

Yleisesti ottaen hevosilla (erityisesti varsoilla) suositellaan olevan pihatossa karkearehua joko vapaasti saatavilla tai karkearehuautomaatissa, jotta jokaisen hevosen riittävästä karkearehunsaannista voidaan varmistua. Viimeistään keväällä ilmojen lämmetessä karkearehuruokinnan rajoittamista voi harkita, mikäli näyttää siltä että hevoset alkavat lihoa. Myös lihomaan taipuvaisilla hevosilla, kuten kylmäveri- ja ponirotujen edustajilla, ruokinnan on syytä olla rajoitettua myös pihatossa.  

Karkearehut suositellaan syötettäväksi makuuhallin ulkopuolella, koska se vähentää huomattavasti hevosten pölyaltistusta, sisällä viettämää aikaa ja makuuhallin sotkemista. Karkearehut voidaan syöttää esim. makuuhallin seinään kiinnitetystä heinäkaukalosta, ruokintaesteestä tai erillisestä rehukatoksesta. Karkearehuna helpointa on käyttää kuivaa heinää tai pitkälle kuivattua esikuivattua säilöheinää, koska kostea säilörehu jäätyy pakkasella. Ruokintapaikalle on varattava riittävästi tilaa hevosta kohti. Huonolla säällä karkearehuruokinta on pystyttävä järjestämään myös makuuhalliin.

Väkirehuruokinta on pihatossa toteutettava yksilöllisesti siten, että jokainen hevonen saa rauhassa syödä oman annoksensa. Tällöin hevoset suositellaan sidottavan kiinni ruokinnan ajaksi. Jokaisella hevosella tulee olla oma ruoka-astia/ruokintapaikka, joko makuuhallissa tai ulos rakennetussa ruokintapaikassa. Väkirehuautomaatit, jotka annostelevat väkirehut hevosilla lukuisissa pienissä erissä vuorokauden mittaan, ovat pihattoon suositeltavia, sillä ne helpottavat työtä ja parantavat hoitajan työturvallisuutta. Ruokintapaikan sijoitus vaikuttaa makuuhallin tilavaatimuksiin. Jos hevosia ruokitaan pysyvästi makuuhallissa, on tilaa varattava enemmän hevosta kohti.