Lämpöhalvaus

Sivun tulostus

Helle voi aiheuttaa hevosille  lämpöstressiä  silloin, kun  hevonen ei pääse suojaan suoralta auringonpaahteelta tai mikäli helle jatkuu pitkään. Erityisesti pikkuvarsat ovat alttiita helteen vaikutuksille, sillä niiden kyky säädellä elimistön lämpötasapainoa ei ole vielä yhtä hyvä kuin aikuisella hevosella.

Helteellä on  lisäksi huomioitava, että erityisesti korkea ilman kosteus altistaa hevosen lämpöhalvaukselle. Kuumassa ja kosteassa hiki ei  haihdu hevosen iholta ja ainoastaan haihtuva hiki viilentää elimistöä tehokkaasti. Siksi suurimmassa lämpöhalvauksen vaarassa ovatkin kuumissa ja kosteissa rasitettavat urheiluhevoset. Myös ilmastoimattomassa kuljetusvälineessä lämpötila ja ilmankosteus voivat nousta helteellä vaarallisen korkeaksi.

Lämpöhalvauksen oireita alkaa  ilmetä  ruumiinlämpötilan noustessa yli 41,5 °C asteen. Tällöin lämmönsäätelyjärjestelmän toiminta, ääreisverenkierto ja sydämen syke heikkenevät ja verenpaine laskee.

 Oireita ovat muun muassa:

  • Uneliaisuus
  • Lihasheikkous
  • Seisomisvaikeudet
  • Elintoimintojen häiriöt

Lämpöhalvauksen estämiseksi ja sitä epäiltäessä tulee koko hevosen keho viilentää mahdollisimman nopeasti kylmällä vedellä. Hevonen täytyy myös pitää varjossa tai viedä viileään talliin. Jos hevonen ei viilennyksestä huolimatta  ala virkistyä,  on syytä  ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien kopiointi ja julkaiseminen ilman lupaa on kielletty.

Päivitetty 16.12.2015