Imppaavat hevoset nukkuvat vähemmän

Sivun tulostus

Tutkimus paljastaa, että ns. imppaavat hevoset nukkuvat normaalia vähemmän seisaaltaan. Imppaamiseksi kutsutaan stereotyyppistä käyttäytymistä, jossa hevonen painaa hampaansa tukea vasten ja suorittaa nielemisliikkeitä.

Hevonen nukkuu seisaaltaan hidasaaltounta, joka täyttää suuren osan sen vuorokautisesta unentarpeesta. Makuultaan hevoset nukkuvat sekä hidasaalto että ns. REM-unta, johon liittyy lihasten täydellinen rentoutuminen. 

Tutkimuksessa seurattiin videokameroiden avulla yhteensä neljäätoista normaalia ja imppaavaa hevosta viitenä yönä klo 22-06 välisenä aikana. Imppaavien hevosten havaittiin lepäävän seisaallaan 48 % vähemmän kuin ei-imppaavien hevosten. Toisin sanoen, ei-imppaavat hevoset nukkuivat melkein kaksi kertaa enemmän seisaaltaan kuin imppaavat hevoset. Muussa nukkumiskäyttäytymisessä ei havaittu eroa.

Seisaaltaan nukkumisen väheneminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että imppaavat hevoset nukkuvat vähemmän hidasaaltounta. Unenpuute heikentää hevosten hyvinvointia ja voi vaikuttaa niiden suoritus- ja oppimiskykyyn.

Tarkkaa syytä seisaaltaan lepäämisen vähenemiseen ei tiedetä. Tutkijat spekuloivat, että joko unettomuus saa hevoset aloittamaan imppaamisen, tai vaihtoehtoisesti hevoset valvovat voidakseen impata. Jälkimmäistä syytä pidetään todennäköisempänä, sillä teorian mukaan hevoset imppaavat sitä seuraavan dopamiinin (ns. mielihyvähormoni) erittymisen vuoksi, mikä palkitsee ja vahvistaa käyttäytymistä.

Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan mm. siksi, jotta tiedettäisiin kompensoivatko imppaavat hevoset yöajan unenpuutteen päiväsaikaan.

Tutkija Jane Willians esitteli tutkimustuloksiaan vuoden 2012 ISES konferenssissa: "Do Horses That Crib-bite Exhibit A Different Sleeping Duration Than Those That Do Not Exhibit Any Stereotypic Behaviours?" (K. Roberts and J.M. Williams)
Tutkimuksen abstrakti luettavissa ISES konferenssimateriaaleissa (pdf) 

 

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty