Tapaturmat hevosurheilulähdöissä

Sivun tulostus

Tutkimus: Valmentajien ohjastamat ravihevoset muita alttiimpia tapaturmille kilpailuissa

ravuritSveitsiläistutkimuksessa pyrittiin selvittämään eri hevosurheilulajeissa loukkaantumisille ja tapaturmille altistavia tekijöitä. Tutkimuksessa käytiin läpi tilastot kaikista Sveitsissä vuosina 2009-2012 ajetuista, yhteensä 17 670 hevosurheilulähdöstä. Niistä 6198 oli laukkakilpailulähtöjä tasaisella radalla, 1257 estelaukkakilpailulähtöjä ja 10 215 ravilähtöjä. 

Tapaturmien ja loukkaantumisten ennaltaehkäiseminen on tärkeä tavoite kaikissa hevosurheilulajeissa niin hevosten hyvinvoinnin kuin ihmisten turvallisuudenkin kannalta. Tavoite on johtanut tapaturmien tarkempaan tilastointiin, mutta ainakaan Sveitsissä ei ole aikaisemmin tehty aiheesta minkäänlaista riskianalyysiä.

Selvityksessä havaittiin, että eri hevosurheilulajeissa oli omat riskitekijänsä. Ravilähdöissä valmentaja-ohjastajien ajamilla hevosilla oli kaksi kertaa suurempi tapaturma- tai loukkaantumisriski kuin lainaohjastajien ajamilla hevosilla. Ruohopohjaisilla radoilla riski oli hiekkapohjaista rataa suurempi. Estelaukkakilpailuissa loukkaantumisriski oli puolestaan suurin lyhyillä matkoilla. Kaikissa kolmessa hevosurheilulajissa sijoittuminen kilpailuissa kahdeksanneksi tai sitä huonommin lisäsi myös hevosten tapaturmariskiä.

Tutkijat totesivat, että koska jokaisessa hevosurheilulajissa oli omat riskitekijänsä, tulee turvallisuutta ja hyvinvointia parantavat toimet suunnitella lajikohtaisesti.

Tutkimus Schweizer, C. et al. 2015. “Retrospective evaluation of all recorded horse race starts in Switzerland during a four-year period focusing on discipline specific risk factors for clinical events” julkaistiin Equine Veterinary Journal –lehdessä.

Lue tutkimuksen tiivistelmä tästä