Silmäpoimut kuvastavat hevosen tunnetilaa

Sivun tulostus

Tutkimus: Silmäpoimut kuvastavat hevosten tunnetilaa

silmaÄskettäin Vancouverissa pidetyssä International Equitation Science konferenssissa esitellyn tutkimuksen mukaan hevosen silmän yläpuolella sijaitsevat ihopoimut voivat kuvastaa niiden tunnetilaa. Hevosilla on suuret, ilmeikkäät silmät, joiden päällä oleva iho vaikuttaa poimuttuvan erityisesti silloin, kun hevosen olotila on jollain tapaa epämukava tai huolestunut.

Sveitsiläistutkijat halusivat selvittää, onko väittämässä todenperää, ja voitaisiinko silmän päällä olevia poimuja käyttää hevosen tunnetilan indikaattorina.

Silmän päällä sijaitsevat poimut tai rypyt ovat hevosilla yleisiä, mutta niiden lukumäärä ja muoto vaihtelevat yksilöllisesti. Poimut muodostuvat silmäluomen liikuttamiseen osallistuvien lihasten supistuessa. Tutkimuksessa selvitettiin, aiheutuvatko silmäpoimut todella hevosten negatiivisista tunnetiloista, vai onko kyse siitä, että ihmiset vain kokevat niiden liittyvän hevosten epämukavaan tai huolestuneeseen olotilaan.

Tutkimus toteutettiin Sveitsissä ja siihen osallistui 16 hevosta. Hevosille aiheutettiin negatiivisia ja positiivisia tunnetiloja, ja niiden yhteyttä silmäpoimujen esiintyvyyteen seurattiin. Ruokapalkkiota ja rapsutusta käytettiin aiheuttamaan positiivisia tunnetiloja, ja kilpailua ruokapalkkiosta ja muovipussin heiluttamista aiheuttamaan negatiivisia tunnetiloja. Ammattilaisvalokuvaaja otti kuvat hevosten silmistä testien aikana.

Silmäpoimujen lukumäärä ja laajuus sekä silmävalkuaisen näkyminen eri testien aikana todistivat, että hevosten tunnetila vaikutti niiden ilmenemiseen. Niitä voitaisiin siten käyttää tulevaisuudessa yhtenä hevosen hyvinvoinnin indikaattorina. Tutkijat painottivat, että lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen menetelmän validoimiseksi.

Hintze et al. 2015. When I look into your eyes… What eye wrinkles in horses tell us about their emotional state. Proceedings of the 11th International Conference International Society for Equitation Science August 5-8, 2015 University of British Columbia, Vancouver, Canada.