Hevoset eivät koe ramppikuumetta

Sivun tulostus

Tutkimus: Hevoset eivät koe ramppikuumetta, mutta ratsastajat kokevat

On hyvin tiedettyä, että hevoset voivat stressata kilpailutilanteessa, mutta ratsastajien reaktioita on selvitetty vähemmän. Tämä on yllättävää, sillä hevosurheilu perustuu hyvin pitkälti hevosen ja ihmisen vuorovaikutukseen. Kuinka hevosen ja ihmisen tiimi siis selviytyy kilpailemiseen liittyvästä stressistä?

Itävaltalais/ranskalainen tutkijatiimi tarttui aiheeseen äskettäin. Tutkimuksessa mitattiin hevosilta ja ratsastajilta stressireaktioihin liittyviä muuttujia, kuten syljen kortisolipitoisuutta ja sydämen sykettä, kun ratsukko suoritti kilpailunumeroaan. Mittauksia tehtiin sekä kilpailunumeron harjoittelun aikana että kilpailusuorituksen aikana tuhatpäisen yleisön edessä. Harjoituksen ja kilpailun aikana saatuja tuloksia verrattiin keskenään.

Sekä hevosilla että ratsastajilla havaittiin tutkimuksen aikana stressioireita, eli kohonneita syljen kortisolipitoisuuksia ja epäsäännöllistä sykettä. Ratsastajien stressitason havaittiin nousevan merkittävästi yleisön läsnäollessa harjoittelutilanteeseen verrattuna. Jopa kokeneiden kilparatsastajien todettiin siten kärsivän ramppikuumeesta kilpailutilanteessa. Sen sijaan hevosten stressireaktiot eivät olleet kilpailutilanteessa sen suuremmat kuin harjoittelutilanteessa. Toisin sanoen hevoset ja ratsastajat reagoivat kilpailutilanteeseen eritavalla: ratsastajat stressaavat, hevoset eivät.

Tutkimus siis osoitti, että ratsastajien hermostuneisuus ei tartu kilpailutilanteessa hevosiin. Tulos on täysin odottamaton, sillä yleisen olettamuksen ja tutkimuksen hypoteesin mukaan oli oletettavaa, että ihmisen hermostuneisuus tarttuisi hevoseen. Tutkijat kuitenkin painottavat, että tutkimukseen osallistuneet hevoset olivat hyvin kokeneita kilpahevosia ja ratsastajat taitavia ratsastajia. Tuloksia ei siten voida yleistää koskemaan kokemattomia ratsukoita.

Alkuperäisuutinen sciencedaily.com Feb 19 2013

Tutkimusartikkeli von Lewinski et al. ”Cortisol release, heart rate and heart rate variability in the horse and its rider: Different responses to training and performance” The Veterinary Journal, 2013; DOI: 10.1016/j.tvjl.2012.12.025