Tutkimus: Uutta hoitoa hevosen loukkaantuneelle silmälle 10.01.2013

Sivun tulostus

Yleinen vaiva hevosilla on sarveiskalvon haavauma, joka voi johtaa huonontuneeseen näköön. Vaivaan on kehitteillä uusi hoito, jossa käytetään UV-valoa vahvistamaan sarveiskalvoa. Tutkimus tapahtuu SLU:ssa ja Skaran hevossairaalassa.

Hevonen on riippuvaisempi näkökyvystä kuin mikään muu meidän tavallisista nelijalkaisista lemmikeistä. Hevosen suuret, pään sivulla sijaitsevat silmät ovat hyvin alttiita vahingoille. Talliympäristössä on suuri määrä mikro-organismeja, jotka voivat infektoida silmän haavoja. Jotkin bakteerit voivat myös aiheuttaa sarveiskalvon sulamisen, jolloin se periaatteessa valuu kokonaan pois.

Tavallinen hoito
Tavanomaisena sarveiskalvohaavan hoitona käytetään silmävoidetta tai antibioottisilmätippoja useita kertoja päivässä. Hoito on usein hankalaa eläimen omistajalle ja aiheuttaa epämukavuutta hevoselle. Antibioottien käyttö on myös riski bakteerien vastustuskyvyn kehittymiselle ja johtaa myös ruhon hylkäämiseen teurastamolla, millä on yhteiskunnallis-taloudellista merkitystä.  Vastustuskykyisten bakteerien infektiot ovat usein vaikeita hoitaa, haava paranee hitaasti ja komplikaatioriski on suurempi.

Uusi hoito
SLU:n uudessa tutkimuksessa testataan Skaran hevossairaalan potilaille sarveiskalvon haavaumaan uutta hoitomuotoa, sarveiskalvon ristisilloitusta (Corneal cross-linking, CXL). Hoidossa vaurioitunutta osaa sarveiskalvosta säteilytetään ultraviolettivalolla sen jälkeen, kun se on ensin kyllästetty B-vitamiiniliuoksella. Tekniikka vahvistaa sarveiskalvoa yhdistämällä sarveiskalvon kuituja ristisilloiksi eli cross-linkeiksi, mikä tekee sarveiskalvosta vähemmän herkkää hajottaville entsyymeille. Samanaikaisesti B-vitamiinin valoaktivoinnin aikana syntyneet reaktiotuotteet tappavat mikrobeja.

CXL-menetelmää on käytetty ihmisillä vuosia sarveiskalvon kartiopullistuman hoitoon, ja hiljattain valmistuneiden kliinisten tutkimusten mukaan sillä on saatu hyviä tuloksia myös  tulehtuneen sarveiskalvon hoidossa, jopa kertakäsittelyllä. Antibioottihoitokaan ei ole jatkossa aina tarpeen. Tähän mennessä parikymmentä hevosta on hoidettu onnistuneesti CXL-menetelmällä Skaran hevossairaalassa.

Tutkimusta suorittaa Anna Hellander Edman, hevossairauksien ja erityisesti silmäsairauksien erikoiseläinlääkäri, yhdessä Uppsalan SLU-tutkijoiden kanssa, tutkimusta rahoittaa Ruotsin hevostutkimussäätiö. 

 Lähde: SLU-nyheter 27.12.2012. Käännös, lue alkuperäinen uutinen tästä