Uusivuosi voi olla painajainen hevostalleilla 30.12.2010

Sivun tulostus

Vuoden vaihtumiseen kuuluvat keskeisesti ilotulitteet sekä muu äänekäs juhlinta. Hevostalleilla uusivuosi aiheuttaa monesti huolta, sillä rakettien välke ja paukahtelu voivat aiheuttaa hevosille suurta stressiä. Varsinkin ratsastuskouluilla, jotka sijaitsevat usein kaupunkitaajamissa, uudenvuodenaaton ilotulitus saattaa olla kauhun paikka. Olisikin toivottavaa, että ihmiset ajattelisivat asiaa eläinten kannalta ja välttäisivät rakettien ampumista tallien läheisyydessä.

Hevosille luonnoton ilmiö

Rakettien ujellus ja valonvälähdykset ovat hevosille luonnottomia ja uhkaavia ilmiöitä, siksi ne aiheuttavat hevosissa todellista pelkoa. Saaliseläimille tyypilliseen tapaan hevoset reagoivat vaaraan lisäämällä elimistön valmiustilaa, ja kun uhka nousee niistä liian suureksi, ne yrittävät puolustautua tai paeta. Keskiyön lähetessä ja ilotulitteiden paukkeen lisääntyessä hevoset voivat muuttua levottomiksi, viskellä päätään, potkia tai jopa hypätä karsinoissaan pystyyn. Pihatossa pidettävät hevoset voivat puolestaan karata aitauksistaan. Pelko voi olla niin voimakasta, että se saattaa johtaa siitostammoilla jopa tiineyden keskeytymiseen.

Laumaeläiminä yhdenkin hevosen pelkotila tarttuu muihin hevosiin, jolloin koko tallin asukkaat voivat olla hermostuneita vaikka kaikki eivät ilotulitusta pelkäisikään. Hevoset voivat olla hermostuneita vielä seuraavanakin päivänä, mikä saattaa aiheuttaa vaaratilanteita esim. ratsastustunneilla.

Hevosilla on ihmistä herkemmät aistit

Hevosten ja ihmisten  aistien rakenteessa ja toiminnassa on eroja, mistä johtuen hevoset voivat kokea ilotulituksen hyvinkin eritavalla. Ensinnäkin, hevosen kuuloaisti on herkempi kuin ihmisen. Hevoset kuulevat korkeataajuisempia ääniä kuin ihmiset, lisäksi niiden korvan tunnelimainen muoto johtaa ääniaallot paremmin tärykalvolle. Toisekseen, hevosilla on laajempi näkökenttä, herkemmät silmän valoa aistivat solut ja parempi hämäränäkö kuin ihmisillä. Parempi näkökyky hämärässä johtuu hevosen verkkokalvon alla olevasta erityisestä kerroksesta, joka heijastaa valoa takaisin verkkokalvolle. Tästä johtuen hevoset hyödyntävät hämärässä paremmin saatavilla olevan valon, mutta myös sokaistuvat ihmistä herkemmin kirkkaista valoista, kuten ilotulitteista.

Tämä hevosille luonnoton ilmiö yhdistettynä niiden herkkiin kuulo- ja näköaisteihin sekä saaliseläimen vaistoihin johtavat siihen, että uudenvuodenaaton juhlinta voi olla hyvin stressaava ja pelottava kokemus hevosille. 

Miten voisimme huomioida lähistön hevostallit?

Jos asuinalueesi lähistöllä on hevostalli, olisi toivottavaa, että ilotulitteita ei ammuttaisi ollenkaan. Mikäli ilotulitteista ei haluta kokonaan luopua, olisi suositeltavaa ainakin kysyä etukäteen tallinpitäjältä, aiheutuuko niistä hevosille ongelmia. On huomionarvoista, että lähellä ammutut raketit voivat aiheuttaa myös paloturvallisuusrikin talleille. Mikäli rakettien ampumista halutaan rajoittaa tallin lähistöllä, kannattaa kääntyä ajoissa alueen pelastusviranomaisten puoleen.