Hevosten ruokinta kesällä 05.06.2017

Sivun tulostus

Hevosten tulisi päästä kesällä laitumelle, sillä laidunnurmi on ravinteikasta ja laiduntaminen mahdollistaa luontaisen syömiskäyttäytymisen ja runsaan liikunnan, mitkä edistävät hevosten terveyttä ja hyvinvointia. Laiduntaminen alentaa myös ruokintakustannuksia ja vähentää tallityötä. Kesän suurimmat ruokinnalliset haasteet ovat nurmen tuoton, kunnon ja laatumuutosten huomioiminen ruokinnassa. 

Kuva: Laidunkausi tulee aloittaa ajoissa. Muuten kasvusto kasvaa liian pitkäksi ja hevoset tallaavat ruohoa jalkoihinsa.

Varmista laidunnurmen riittävyys ja huomioi laatumuutokset

Laidunruoho on hevosen luonnollisinta ravintoa. Siinä on runsaasti sokereita, valkuaista ja vettä, ja sen kuitupitoisuus on matala. Ravintoarvo on kuitenkin yhteydessä kasvilaji- ja maaperäkoostumukseen, lannoitukseen ja kasvien kasvuvaiheeseen. Optimaalisinta nurmi on koostumukseltaan alkukesällä. Kasvuston vanhentuessa lisääntyy huonosti sulavan kuidun määrä ja energian hyödynnettävyys sekä valkuaispitoisuus alenevat.

Myös nurmen kasvu on alkukesällä lähes kaksinkertaista loppukesään verrattuna. Laidunalaa tulee varata riittävästi, jotta syömistä riittää myös loppukesästä. Nurmen riittävyysongelmat alkavat yleensä heinäkuun puolivälissä monivuotisten nurmikasvien kasvun hidastuessa. Laidunnettavissa oleva pinta-ala laskee myös vuosien mittaan, mikäli laidunta ei niitetä, lannoiteta, puhdisteta lannasta tai uusita. 

Kuva: Laidunnurmen koostumus eri kasvuvaiheissa. 

Laidunkauden lisäruokinta

Alkukesän nurmi täyttää yleensä hevosten energian ja valkuaisen tarpeen. Loppukesällä etenkin siitostammat ja kasvavat varsat tarvitsevat usein lisäruokintaa, kuten karkea/väkirehuja, riittävän energian ja valkuaisen saannin varmistamiseksi. Kivennäisruokinnasta ja suolan saannista tulee sen sijaan huolehtia koko laidunkauden ajan. Laitumella tulee olla myös suolakivi, minkä lisäksi hevosten suolan saanti kannattaa varmistaa suolalisällä. Päivän tallissa pidettävät sekä hyönteisloimea käyttävät hevoset tarvitsevat myös D-vitamiinivalmistetta.

Taulukko 1. Hyvän laidunnurmen ravintoainekoostumus hevosen ravinnontarpeeseen nähden.

Sopivasti Runsaasti Liian vähän
Energia Valkuainen, lysiini Kalsium
Fosfori Kalium Natrium
Magnesium Rauta Kupari
Mangaani A- ja E-vitamiinit Sinkki

 

Laidunkauden faktoja:

  • Viljellyn laidunalan tarve alkukesä 0,25 ha/hevonen, loppukesä 0,25-0,5 ha/hevonen.
  • Luonnonlaidunta 1-2 ha/hevonen.
  • Sopivin laidunnurmen pituus 20-25 cm.
  • Laidunnus aloitetaan kun nurmi 10-15 cm pituista.
  • Lohkoa vaihdetaan, kun lyhin kasvusto on n. 5 cm pituista.

Lisätietoa:

Laiduntaminen ja laidunnurmi

Hevosten kesäajan hoito

 

Materiaali on tuotettu Tallinpitäjän verkkotietopaketti -hankkeessa.   

   

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman lupaa on kielletty. 

Päivitetty 5.6.2017