Apua kesäihottumaan 04.06.2018

Sivun tulostus

Kesäihottuman seerumihoito

Apu hevosten kesäihottumaan voi löytyä hevosen omasta seerumista tehdystä valmisteesta. Seerumista erotetaan rasvoja eli lipidejä, joista tehdään ns. seerumivalmiste. Tämä on liuos, joka imeytetään sokeriin (ihan tavallinen kaupasta saatava leivontaan käytettävä sokeri), jotta aine saadaan hyvin annettua hevoselle. Suomessa muutama eläinlääkäri tekee tätä seerumivalmistetta.

Seerumivalmisteen vaikutus perustuu todennäköisesti lipideihin eli rasvoihin, sillä kesäihottumaisen hevosen seerumin fosfolipidi-profiili on erilainen kuin terveillä hevosilla.

Tutkimuksessa 4 viikon hoidon jälkeen valelääkettä saaneilla 50%:lla oireet paheni, kun taas seerumivalmistetta saaneilla vain 7 %:lla, mikä on tilastollisesti merkitsevä tulos. Kun omistajien mielipidettä hoidosta kysyttiin (sisälsi 300 omistajan vastaukset 12 vuoden aikana, vastaus% oli 88), niin noin 70 % ilmoitti, että hoito oli auttanut heidän hevostaan. Haitallisia sivuvaikutuksia ei havaittu.

Toisaalta, jos neljän viikon aikana ei tapahdu muutosta parempaan, hoito lienee hyödytön. Myös parantuneet hevoset ovat voineet reagoida uudelleen polttiaisiin syksyllä, mikä johtuu uusien ja erilaisten hyönteiskantojen levinneisyydestä. Tällöin tehty uusi seerumivalmiste on tuottanut positiivisen tuloksen.

Lisätietoja ELT Raija Hallamaa puh. 09 222 1905. Nummelan eläinlääkärit, Pisteenkaari 4, 03100 Nummela.

 

Julkaisut:

 Phospholipid analysis in sera of horses with allergic dermatitis and in matched healthy controls, Raija Hallamaa and Krishna Batchu, 2 March 2016.

Phospholipids in sera of horses with summer eczema: Lipid analysis of the autoserum preparation used in therapy. R. E. Hallamaa, K.C. Batchu and T. Tallberg, 2013.

Autoserum preparation in the treatment of equine summer eczema: Findings over 12 years, R.E. Hallamaa, 2010.