Pysyvä lauma vähentää hevosten loukkaantumisriskiä

Sivun tulostus

Hevosten purema- ja potkuvammoja voidaan tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää välttämällä muutoksia lauman rakenteessa ja hevosten pitoympäristössä. Sveitsissä Zürichin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 18 % purema- ja potkuvammoista ilmeni sen jälkeen kun hevosten pitoympäristöä tai hoitokäytäntöjä oli muutettu.

Tutkimukseen osallistui noin 2500 sveitsiläistä hevosenomistajaa, jotka vastasivat kyselyyn hevostensa loukkaantumisista. Kaikista hevosten saamista vammoista jopa 22 % aiheutui toisen hevosen puremasta tai potkusta. Loukkaantumisten esiintyvyys oli suurin tilanteissa, joissa hevoset siirrettiin uuteen tarhaan tai kun laumaan tuotiin uusi hevonen.

Tutkijat suosittelevat toteuttamaan muutokset lauman rakenteessa ja pito-olosuhteissa vähitellen, ja seuraamaan tarkkaan hevosten sosiaalisten suhteiden kehittymistä. Myös takakenkien poistamista suositellaan kun uusi hevonen lisätään laumaan.  Uuden hevosen tarhaaminen muutaman päivän ajan lauman alempiarvoisen jäsenen kanssa ennen suurempaan laumaan laskua voi myös pienentää hevosten loukkaantumisriskiä.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi hevosten ryhmäkasvatuksessa.

Lähde: Equus, October 2008.  

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.