Teurastusta koskevat elintarvikeketjutiedot

Sivun tulostus

Teurastettavia hevosia koskevilla elintarvikeketjutiedoilla tarkoitetaan elintarviketurvallisuuden edistämiseksi tehtävää tietojen vaihtoa teurastettavan eläimen omistajan ja teurastamon välillä. 

Ketjuinformaatio käytännössä:

A. Hevostila lähettää teurastamolle seuraavat tallin kirjanpitoon perustuvat tiedot (mallilomake esim. Eviran ohjeessa 16005/4):

  1. Tilanne hevosen kotitallilla (alkutuotantopaikalla) tai alueen eläinten terveystilanne
  2. Teurastettavaksi toimitettavan hevosen terveydentila (esim. kotitallilla havaitut poikkeamat hevosen terveydessä ja kunnossa)
  3. Teurastettavaksi toimitettavalle hevoselle annetut varoajalliset lääkkeet, varoajalliset rehut, varoajalliset lääkerehut tai varoajalliset hoidot kuuden kuukauden ajalta
  4. Sellaisten diagnostisoitujen tautien esiintyminen hevostilalla (alkutuotantopaikalla) kolmen kuukauden ajalta, jotka voivat vaikuttaa lihan turvallisuuteen
  5. Hevosilta otettujen näytteiden tai lihan turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavien sairauksien diagnosoimiseksi otettujen näytteiden analyysitulokset kolmen kuukauden ajalta. Vierasainevalvonnan tulokset ilmoitetaan kaikkien eläinlajien osalta yhden vuoden ajalta silloin, kun tutkimuksissa todetaan vierasta ainetta yli maa- ja metsätalousministeriön vierasaineasetuksessa 1/EEO/2007 sallitun määrän.
  6. Asiaankuuluvat tiedot aiempien ante ja post mortem -lihantarkastusten tuloksista samalta hevostilalta (alkutuotantopaikalta) peräisin olevien eläinten osalta yhden vuoden ajalta (mukaan lukien erityisesti tarkastuseläinlääkärin ilmoittamat tiedot)
  7. Hevosenpitoa koskevat tiedot kolmen kuukauden ajalta, kun niistä voi käydä ilmi taudin esiintyminen (esim. rehun tai veden kulutukseen liittyvät tiedot)
  8. Sen eläinlääkärin nimi ja yhteystiedot, jonka palveluja hevostilalla tavallisesti käytetään
  9. Todetun tai epäillyn eläintaudin vuoksi teuraaksi menevään hevoseen kohdistuva näytteenottomääräys
  10. Muut elintarvikkeiden turvallisuuteen haitallisesti vaikuttavat seikat yhden vuoden ajalta (tarvittaessa pidemmältä ajalta) (esim. rehun, juomaveden tai laidunten saastuminen, taudinaiheuttajien esiintyminen hevostilan muissa eläinlajeissa, mikrosirut)

Hevosenomistaja/tallinpitäjä toimittaa pyydetyt tiedot teurastamoon joko kirjallisesti allekirjoituksellaan varustettuna tai sähköisesti esim. terveydenhuoltojärjestelmän kautta. Tietojen tulee olla perillä teurastamossa viimeistään 24 tuntia ennen eläimen saapumista teurastamoon. Hevosta koskevat ketjuinformaatiotiedot on mahdollista toimittaa teurastamoon myös hevosen mukana, mikäli tarkastuseläinlääkäri antaa siihen luvan.

B. Teurastamo toimittaa teurastetun eläimen omistajalle lihantarkastuspäätökseen perustuvan palautteen sekä muut merkitykselliset tiedot.

Hevosen teurastuskelpoisuus:

  • Hevosen tulee olla rekisteröity ja sillä on oltava Suomessa vahvistettu, alkuperäinen tunnistusasiakirja mukanaan teurastamolle vietäessä. Tunnistusasiakirjassa on oltava lääkitysosio.
  • Tunnistusasiakirjassa ei saa olla merkintää hevosen teurastuskiellosta.
  • Varsa, maahan tuotu tai muu hevonen, joka on rekisteröity 1.7.2000 jälkeen, voidaan teurastaa elintarvikkeena käytettäväksi aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua tunnistusasiakirjan antamisesta.

Keskeinen lainsäädäntö ja ohjeistus:

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.

Päivitetty 27.5.2016