Hygieeninen laatu

Sivun tulostus

Hygieenistä eli mikrobiologista laatua kuvaavat rehun bakteeri-, home-, ja hiivaitiöpitoisuudet. Homeisen rehun syöttö saattaa aiheuttaa hevoselle hengitysteiden sairauksia (homepöly), allergioita, ruoansulatushäiriöitä, ähkyjä tai ripulia (homemyrkyt). Myös hevosen suorituskyky voi kärsiä, varsojen kasvu heikentyä ja tammat voivat saada varhaisluomisia. Lisäksi huonolaatuisesta säilörehusta, jossa on mukana maa-ainesta tai jyrsijöiden raatoja, hevonen voi saada botulismimyrkytyksen. Botulismin riski on kuitenkin alhainen, kun rehun kuiva-ainepitoisuus on yli 35 % tai pH alle 4,5. Kun säilörehun käymislaatu on hyvä, on myös homeiden riski alhainen.  

 

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.