Ratsastajan istunnan vaikutus hevoseen ravissa

Sivun tulostus

Itävaltalainen tutkimusryhmä on selvittänyt tieteellisesti ratsastajan istunnan vaikutusta hevosen selkään kohdistuvaan kuormitukseen. Wienin eläinlääketieteellisen yliopiston tutkijat mittasivat satulan alle sijoitetun paineanturimaton avulla selkään kohdistuvaa painetta, kun kokenut ratsastaja ratsasti hevosilla juoksumatolla harjoitusravia, kevyttä ravia sekä ravia ns. kahden pisteen esteistunnassa. Ratsastaja ratsasti yhteensä 10 eri hevosella ja pysyi kussakin asennossa 20 sekunnin ajan. Tutkimuksessa käytettiin hyvin istuvaa koulusatulaa.  

Tutkimusryhmän johtajan, tohtori Christian Pehamin mukaan tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mikä istunta on vakain ratsastajalle ja mikä vähiten stressaavin hevoselle. Tutkimuksessa mitattiin hevosen selkään kohdistuvaa maksimipainetta sekä ratsastajan painopisteen muutosta poikittais- ja pituussuunnassa eri istunnoissa.

Ratsastajan painopisteen vaihtelu pitkittäissuunnassa aiheutti muutoksia hevosen selkään kohdistuvaan kuormitukseen. Suurin paine hevosen selkään kohdistui odotetusti harjoitusravissa, seuraavaksi eniten kevyessä ravissa ja vähiten ns. kahden pisteen esteistunnassa. Esteistunnassa ratsastajan asento on pitkittäissuunnassa kaikista vakain, jolloin hevoseen kohdistuu vähiten painetta. Sen sijaan poikittaissuunnassa ratsastajan painopiste vaihteli paljon vähemmän ja painopiste oli sama kaikissa istunnoissa.

Kun hevonen liikkuu ravatessa ylös ja alas, toimivat ratsastajan jalkojen nivelet, erityisesti polvinivelet, esteistunnassa "iskunvaimentimina", jolloin ratsastajan selkä pysyy vakaassa asennossa suhteessa hevosen liikkeisiin. Ratsastajan nivelet vähentävät siten tehokkaasti hevosen selkään kohdistuvaa kuormitusta verrattuna harjoitusraviin, jossa ratsastajan koko keho liikkuu ravin mukana.

Tutkimuksen perusteella ns. kahden pisteen esteistunta on vähiten stressaavin sekä hevoselle että ratsastajalle. Tämä on tärkeää huomioida erityisesti nuorilla ja selkävaivoista toipuvilla hevosilla, joilla selkään kohdistuvaa kuormitusta voidaan vähentää huomattavasti keventämällä ravissa ja/tai käyttämällä kahden pisteen esteistuntaa. Tutkimuksen tuloksilla on varmasti merkitystä myös raviratsastuksessa eli montessa, jossa hevosilta vaaditaan usein maksimisuoritusta.  

Lähteet:

www.thehorse.com 

Peham et al. 2009. A comparison of forces acting on the horse’s back and the stability of the rider’s seat in different positions at the trot. Vet. J. May 8.

©Suomen Hevostietokeskus ry. Tekstin ja kuvien julkaiseminen ilman  lupaa on kielletty.