Vapaa karkearehuruokinta suomenhevosilla

Sivun tulostus

Kysymys

Pihassamme on kolme isohkoa suomenhevosta, iältään 16, 10 ja 1 vuotta. Hevoset asuvat pihatossa, ja ne toimivat harrasteratsuina/ ajohevosina. Haluaisin tietää, mikä olisi järkevä ruokintaratkaisu talveksi näille, kun käytössäni on vain kuiva heinä (ja tietenkin kaurat yms). Eli voinko laittaa kuivaa heinää vain niin paljon kuin syövät tai niin paljon kuin ruokintakaukaloon mahtuu? Heinät syötän ulkona. Aikaisemmin olen talvella ruokkinut 4 krt/pv. Mietin vain että seuraako tuosta kuivan heinän liiallisesta syöttämisestä jotain haittaa hevosille? Pyöröpaaliahan ei tietojeni mukaan kannata noin vähälle hevosmäärälle pilaantumisriskin vuoksi laittaa.

Vastaus

Kuivaa heinää kannattaa syöttää lähes vapaasti ainakin alkutalvesta ja kovien pakkasten aikaan, jos 1-vuotias varsa kerran on jatkuvasti samassa pihatossa vanhempien hevosten kanssa. Vanhemmat suomenhevoset voivat muutoin helposti syödä varsankin heinäannoksen jos heinän määrää rajoitetaan. Jos vanhemmat hevoset olisivat pihatossa keskenään, olisi rajoitettu karkearehuruokinta niille sopivin vaihtoehto lihomisen välttämiseksi. 

Alkutalvesta kylmä pitoympäristö lisää erityisesti varsan energiantarvetta. Lisääntynyt energiantarve voidaan tarvittaessa tyydyttää turvallisesti karkearehulla. Kun heinää on vapaasti tarjolla, hevoset voivat tarpeen vaatiessa itse lisätä heinän syöntiä. Vapaassa kuivan heinän syötössä on lähinnä se vaara, että täysikasvuiset hevoset voivat lihoa. Kannattaa siis tarkkailla hevosten lihavuuskuntoa. Jos hevoset alkavat lihoa, voit vähentää niiden väkirehuruokintaa ja/tai lisätä niiden liikutusta. Käytettäessä vapaata karkearehuruokintaa, on tärkeää huolehtia hevosten riittävästä veden saannista. Huomioitakoon myös, että ruokintakustannukset saattavat olla hieman korkeammat vapaassa kuin rajoitetussa karkearehuruokinnassa.

Vapaasti syötettäessä kuiva heinä on mielestäni pihatossa parempi ratkaisu kuin pyöröpaalattu säilöheinä. Pilaantumisriskin minimoimiseksi säilöheinäpaali olisi syötettävä noin viikossa. Säilöheinää käytettäessä on olemassa myös suurempi yliruokinnan vaara. Jos pyöröpaali viedään kokonaisena tarhaan, tallaantuu osa rehusta hevosten jalkoihin. Ruokinnan taloudellisuuden kannalta on edullista, että ns. hukkarehun määrä jää mahdollisimman pieneksi. Rehun polkeentuminen ja sekoittuminen maahan likaa rehun ja voi aiheuttaa myös terveysriskin. Kuivaa heinää on helpompaa syöttää ruokintakaukaloista, mikä lisää ruokinnan hygieenisyyttä.