Ohra

Sivun tulostus

Ohran (Hordeum sativum L.) käyttö hevosten ruokinnassa on lisääntynyt. Ohraa käytetään yleisimmin yhtenä ainesosana teollisissa rehuseoksissa, mutta sitä voidaan käyttää ruokinnassa myös sellaisenaan.

Ohra on kauran tavoin kuorellinen vilja, mutta kuoren osuus jyvästä on pienempi. Alhaisesta kuitupitoisuudesta ja korkeasta tärkkelyspitoisuudesta johtuen ohra on kauraa energiapitoisempaa, mikä on otettava annostelussa huomioon. Ohran rasvapitoisuus on sen sijaan alhaisempi ja valkuaisen laatu huonompi kuin kauran (lysiiniä vähemmän).

Ohran (54–62 kg/hl) keskimääräinen koostumus (MTT rehutaulukot ja ruokintasuositukset, 2006):

 Ka %  ME, MJ/kg ka RV, g/kg ka   RR, g/kg ka  RK, g/kg ka  SRV, g/kg ka  Lys, g/kg ka  Ca, g/kg ka P, g/kg ka 
 86  12,9  126  22  57  87  4,3  0,5  4,1

 

Tärkkelyksen määrä ohrassa riippuu hehtolitrapainosta (MTT rehutaulukot ja ruokintasuositukset, 2006):

 OHRAN HEHTOLITRAPAINO (kg/hl)           TÄRKKELYSTÄ (g/kg)
 >67             516
 >62             500
 54-62   430
 40-54   240
 kuorittu tai kuoreton   560

 

Korkeasta energiapitoisuudesta johtuen ohra soveltuu erityisesti huonosti syövien ja heikosti lihavuuskuntonsa ylläpitävien hevosten ruokintaan. Ohran jyvät ja kuoret ovat kovia, siksi ne tulee litistää, murskata tai hauduttaa kuumassa vedessä juuri ennen hevoselle syöttöä.

Ohra on yleinen raaka-aine hevosten teollisissa väkirehuseoksissa. Sen kuoret ja jyvä ovat kovia, joten teollisissa rehuissa ohra on yleensä aina valmiiksi käsitelty sulavuuden parantamiseksi. Prosessointi parantaa myös ohran tärkkelyksen ohutsuolisulavuutta.

 

 

 

 

 

©Suomen Hevostietokeskus ry

Tekstin ja kuvien julkaiseminen ja kopiointi ilman Suomen Hevostietokeskus ry:n lupaa on kielletty.