Liian pieni lantala

Sivun tulostus

Kysymys

Hei! Meillä on 14 hevosen talli, jossa käytämme tällä hetkellä yksinomaan kutterinpurukuiviketta. Hevosilla on kokopäivätarhaus. Nyt olemassa olevaan katettuun, betonipohjaiseen lantalaan mahtuu näin talvella n. kuuden viikon lannat. Tallin omistaja on kompostoinut tähän asti lannat maillensa. Miten meidän on jatkossa hoidettava lannan käsittely? Isomman lantalan rakentaminen ei tule kysymykseen.

Vastaus

Säädösten mukaan tallilla on oltava tiivispohjainen lantala, joka on mitoitettu tallin 12 kuukauden aikana tuottamalle lantamäärälle. Hevosten laitumella olokuukaudet voidaan vähentää kyseisestä 12 kuukauden vaatimuksesta. Lannan patterointi ei nykylainsäädännön mukaan korvaa lantalaa, vaan sitä on pidettävä vain väliaikaisratkaisuna. Kysyjän kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä oman kuntansa ympäristönsuojelusihteeriin ja tarkistaa tallin mahdollisuudet lannan asianmukaisen patterivarastoinnin jatkamiseen.

Lannalle tulee löytää vastaanottaja, mikäli riittävän tilavan lantalan rakentaminen eikä myöskään lannan patteroinnin jatkaminen ole mahdollista. Vastaanottaja voi olla esimerkiksi mullanvalmistaja tai viljelijä, joka ottaa lantaa vastaan tiivispohjaiselle alustalle. Tällaisessa tapauksessa lannan luovutuksesta tulisi tehdä kirjallinen sopimus, jonka irtisanomisaika on esimerkiksi kuusi kuukautta. Lannan vastaanottajan löytymistä vaikeuttanee tapauksessanne kuivikkeena käytetty kutterinpuru.