Seerumihoidosta apua 78 %:lle kesäihottumahevosista 31.05.2019

Sivun tulostus

Seerumihoidosta apua 78 %:lle kesäihottumahevosista 

Apu hevosten kesäihottumaan voi löytyä hevosen omasta seerumista tehdystä valmisteesta. Seerumista erotetaan rasvoja eli lipidejä, joista tehdään ns. seerumivalmiste. Tämä on liuos, joka imeytetään sokeriin, jotta aine saadaan hyvin annettua hevoselle. Suomessa muutama eläinlääkäri tekee tätä seerumivalmistetta. Seerumivalmisteen vaikutus perustuu todennäköisesti lipideihin eli rasvoihin, sillä kesäihottumaisen hevosen seerumin fosfolipidi-profiili on erilainen kuin terveillä hevosilla.

Eläinlääketieteen tohtori Raija Hallamaa kertoo, että seerumivalmisteen kysyntä lisääntyi kesällä 2018; todennäköisesti siksi, että asiasta tiedotettiin laajasti. Hallamaa oli tehnyt viime vuoden näytteistä sähköpostikyselyn, jonka tulosten mukaan seerumivalmiste oli auttanut hevosen kesäihottumaan 78 %:ssa tapauksista. Tulos seerumihoidosta avun saaneiden osalta on hieman parempi kuin Hallamaan aiemmin tekemässä tutkimuksessa. Tuolloin noin 70 % seerumihoitoa saaneiden hevosten omistajista vastasi, että hoito oli auttanut heidän hevostaan (aineistona 300 omistajan vastaukset 12 vuoden ajalta, kyselyn vastausprosentti oli 88 %). Kesäihottumahevosten seerumihoidolla ei ole havaittu haitallisia sivuvaikutuksia. Hallamaa arvioi, että seerumihoito lienee hyödytön, jos hevosen oireissa ei tapahdu muutosta parempaan neljän viikon aikana. Myös parantuneet hevoset ovat voineet reagoida uudelleen polttiaisiin syksyllä, mikä johtuu uusien ja erilaisten hyönteiskantojen levinneisyydestä. Tällöin tehty uusi seerumivalmiste on tuottanut positiivisen tuloksen.

Hallamaa kehottaa lähettämään hevosesta otetun verinäytteen alkuviikosta pikakirjeenä tai plusmerkillä varustettuna. Tavallinen kirje ei ehdi perille ajoissa. Lähettäjän yhteystietoihin on hyvä laittaa myös sähköpostiosoite mukaan.

Lisätietoja ELT Raija Hallamaa puh. 09 222 1905. Nummelan eläinlääkärit, Pisteenkaari 4, 03100 Nummela.