Opinnäytetyö hevostallien kasvihuonekaasupäästöihin vaikuttavista tekijöistä
Kuva: Hevosten kuljetuksesta aiheutuvien eläinkohtaisten kasvihuonekaasupäästöjen ja kustannusten näkökulmasta on eduksi, jos kuljetuksessa hyödynnetään ajoneuvon koko tilakapasiteettia.
Emma Ahosen opinnäytetyö ”Hevostallien kasvihuonekaasupäästöihin vaikuttavat tekijät” on tehty Suomen Hevostietokeskus ry:n ja Hevostallien hiilivirrat -hankkeen toimeksiannosta Savonia-ammattikorkeakoulun luonnonvara- ja ympäristöalan koulutukseen. Hevostallien hiilivirrat -hankkeen tavoitteena on tuottaa hevostalleille ja alan toimijoille tietoa ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen keinoista sekä laatia kehittämisehdotuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Hevostallien hiilivirrat -hankkeen päärahoittajia ovat Pohjois-Savon ELY-keskus ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, ja Suomen Hevostietokeskus ry toteuttaa hanketta yhteistyössä Suomen Hippos ry:n ja Suomen Ratsastajainliitto ry:n kanssa.
Opinnäytetyön aineistona on käytetty erityyppisiltä hevostiloilta haastattelun avulla kerättyä tietoa toiminnan hiilivirroista ja ilmastonmuutokseen varautumisen tarpeista. Kartoitukseen osallistui 20 tallia Pohjois-Savossa ajanjaksolla huhtikuu-lokakuu 2022. Haastatellut tallityypit olivat ratsastuskoulu, ravitalli, kasvatustalli, täysihoitotalli ja pien-, pihatto- tai muu talli. Talleilta kerättiin tietoa seuraaviin asiakokonaisuuksiin liittyen: hevostoiminnan yleistiedot, jaloittelutarhat, kuivikkeet ja lantahuolto, vedenkulutus ja energia, työkoneiden ja moottoriajoneuvojen käyttö hevostilan töissä, jätehuolto ja hevosten hävitys, ilmastonmuutokseen varautuminen ja sopeutuminen sekä hevosten ruokinta. Kyselyn oli suunnitellut Suomen Hevostietokeskus ry.
Opinnäytetyön mukaan merkittävin ero hevostallien kasvihuonekaasupäästöihin vaikuttavissa tekijöissä eri tallityyppien välillä liittyi hevosten kuljetuksiin. Ravitalleilla hevosia kuljetettiin muita tallityyppejä enemmän, mutta päästöjen kannalta on merkityksellistä, että kilpailuihin pyrittiin lähtemään ”täydellä autolla”. Tallien tilanne vaihtelee kasvihuonekaasupäästöihin vaikuttavien tekijöiden osalta, mistä syystä kaikille tiloille ei ole mahdollista osoittaa samanlaisia ohjeistuksia päästöjen vähentämiseksi. Opinnäytetyö antaa käsityksen tallien nykytilanteesta ja työn toimeksiantaja voi hyödyntää yhteenvetoa mm. neuvontamateriaalien toteuttamisessa.
Opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/787932.
Teksti: Sanna Airaksinen