Hippos tiedottaa: Uusi Eläinterveyssäännöstö voimaan 21.4. – muutoksia tietokantaan merkitsemiseen ja tarkennuksia pitopaikkakirjanpitoon
Uusi EU:n eläinterveyssäännöstö tulee voimaan 21.4.2021. Kyseisen lainsäädännön mukaisesti hevosten tunnistusasiakirjoista ja tietokantaan merkitsemisestä vastaa Ruokavirasto. Suomen Hippos jatkaa Ruokaviraston valtuuttamana rekisteröintityön hoitamista käytännössä. Hevosen omistajalle muutos näkyy laskutuksessa, eli hevosten tunnistamiseen ja tietokantaan merkitsemiseen liittyvistä asioista lasku tulee jatkossa Ruokavirastolta.
Delegoidun rekisteröintityön (hevospassien myöntäminen, viranomaistietokantaan merkitseminen ja tietojen päivittäminen) lisäksi Suomen Hippos ylläpitää edelleen kantakirjaa 14 eri rodulle ja vastaa ravikilpailutoimintaan ja jalostustoimintaan liittyvien palveluiden laskutuksesta asiakkaille.
Hevosten käytännön tunnistamistehtävästä vastaavat edelleen hevosjalostusliittojen tunnistajat. Kaikki Suomessa syntyvät varsat tulee jatkossa merkitä Suomen maakoodillisella mikrosirulla riippumatta, mihin maahan hevoset rekisteröidään.
Täytäntöönpanoasetus, jolla säädetään tarkemmin hevosten tunnistamisesta ja tietokantaan merkitsemisestä on edelleen komissiossa valmistelussa ja tullee voimaan 1.7.2021, joten osa käytännön toimista tarkentuu tämän yhteydessä.
Hevosten pitopaikkakirjanpito tarkentuu
Uuden eläinterveyssäännöstön mukaan myös hevoseläinten pitopaikkaa koskevien tietojen ilmoittaminen tarkentuu. Ilmoitusvelvollisuus koskee yhdenkin hevoseläimen pitoa.
Eläinterveyssäännöstö velvoittaa hevosten pitopaikasta vastaavaa toimijaa pitämään kirjaa pitopaikkaan saapuvista, siellä syntyneistä tai kuolleista ja sieltä lähtevistä eläimistä. Kirjanpidosta on käytävä ilmi pitopaikassa olevien hevoseläinten lukumäärä ja tunnistetiedot. Kirjanpitoon merkitään kunkin pitopaikassa olevan hevoseläimen osalta:
- eläimen yksilöllinen koodi (tunnistusnumero, UELN-numero)
- eläimen tunnistimen eli mikrosirun numero
- toisesta pitopaikasta tulevien eläinten osalta lähtöpitopaikan pitopaikkatunnus (pitopaikan rekisterinumero) ja siirron päivämäärä
- toiseen pitopaikkaan siirrettävien eläinten osalta määränpäänä olevan pitopaikan pitopaikkatunnus (pitopaikan rekisterinumero) ja siirron päivämäärä
- pitopaikassa syntyvien eläinten osalta syntymäpäivämäärä ja em. tunnistetiedot
- pitopaikassa kuolleiden tai lopetettujen eläinten osalta kuolinpäivämäärä
Tiedot on kirjattava ja säilytettävä paperilla tai sähköisessä muodossa. Kirjanpito on säilytettävä eläinten pitopaikassa vähintään kolmen vuoden ajan ja esitettävä pyynnöstä viranomaiselle.
Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta: Hevoseläimen pitäjän ja pitopaikan rekisteröinti – Ruokavirasto
sekä https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/hevoselaimet/
Lisätietoja:
Sanna Varjus
ylitarkastaja, Eläinten hyvinvoinnin ja tunnistamisen yksikkö, Ruokavirasto
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki
040 489 3355
sanna.varjus@ruokavirasto.fi
Minna Mäenpää
Jalostusjohtaja
020 760 5250
minna.maenpaa@hippos.fi
Lue lisää:
Eläinterveyssäännöstö (EU) 2016/429
Maa- ja metsätalousministeriön asetus hevoseläinten tunnistamisesta (222/2017)
https://www.hippos.fi/kasvatus/varsan-rekisterointi/passin-myontaminen/
https://www.hippos.fi/hevosen-omistaminen/hevosen-rekisterointi-ja-asiakirjat/